Ο εκνευρισμός και το ζενίθ
αυταρχικότητας που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, έχουν δύο
ενδιαφέρουσες διαστάσεις. Η πρώτη αφορά την οθφαλμοφανή από το περσινό
καλοκαίρι τάση να μεγεθύνει την πόλωση και εμφανίζοντας ως απειλή τους
διαφωνούντες να επιβάλει στην πράξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η
δεύτερη σχετίζεται με το ερώτημα αν ο εκνευρισμός οφείλεται σε
δημοσκοπήσεις που δείχνουν σημαντική πτώση του κυβερνώντος κόμματος εν
όψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.
Θα κάνετε τρία παιδιά, πέντε
φορές ναμάζι, γαργάρα τη διαφθορά, το καρφί για διαφωνούντες γείτονες,
την πάπια καθώς η αστυνομία δολοφονεί και τον πιστό σε ό,τι λέω, θέλω
και απαγορεύω εγώ.Εγώ ορίζω τους πρυτάνεις και τους εισαγγελείς, εγώ αυτούς που θα αγοράσουν μέσα ενημέρωσης, εγώ πώς και πού θα διατεθούν τα οικόπεδα του Δημοσίου, εγώ χρησιμοποιώ την ανοιχτή γραμμή με τους εκδότες και διευθυντές εφημερίδων για να επιβάλλω την απόλυση συντακτών. Πιστέψτε με, λατρέψτε με, δοξάστε με...
Κάπως έτσι είναι η κατάσταση Ερντογάν στην Τουρκία. Ποτέ όμως ένας πολιτικός ηγέτης στην Τουρκία δεν εκνευρίστηκε όσο ο Ερντογάν. Ποτέ μια μερίδα του πολιτικού κόσμου και του πληθυσμού δεν έγινε με τέτοιον τρόπο στόχος ενός πρωθυπουργού. Αυτοί που συνολικά στοχοποιεί ο Ερντογάν, με σημερινά δεδομένα, είναι τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός.
Εάν ληφθούν υπόψη τα μέτρα κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παίρνει και απειλεί να πάρει, όπως η απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον αντιπάλων κ.λπ., προκύπτει ένα συμπέρασμα. Η τακτική της πόλωσης είχε από το περασμένο καλοκαίρι το στόχο, πρώτον να συσπειρώσει τον κόσμο που θεωρεί δικό του και δεύτερον, μέσω των υπόλοιπων που βαπτίστηκαν εχθροί και απειλή, να βρεθεί η δικαιολογία για απόλυτο αυταρχισμό. Δηλαδή για άσκηση εξουσίας σε συνθήκες κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση. Εδώ υπάρχει μία φήμη και ένα χειροπιαστό δεδομένο. Η φήμη είναι ότι ενδέχεται ο Ερντογάν να έχει υπόψη του δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κυβερνών κόμμα αρκετά χαμηλά. Μία από τις φήμες αυτές εμφανίζει το κόμμα γύρω στο 30%. Ολα αυτά είναι φήμες. Ωστόσο υπάρχει και το συγκεκριμένο δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 5-6 ημερών δείχνουν ανατροπή στα δεδομένα της Αγκυρας. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) εμφανίζεται να προηγείται του κυβερνητικού υποψηφίου και νυν δημάρχου.
Το πολιτικό Ισλάμ ελέγχει από το 1994 τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας. Το αποτέλεσμα στους δύο αυτούς δήμους στις 30 Μαρτίου θα είναι πολύ σημαντικό.Η πρώτη διάσταση δεν απαιτεί απάντηση και διευκρίνιση, αφού είναι οφθαλμοφανής. Απάντηση για τη δεύτερη θα έχουμε το βράδυ της 30ής Μαρτίου.