23 Μαρτίου 2014

Ομιλία Σταθάκη σε διεθνές συνέδριο για την οικονομία Επείγοντα μέτρα στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία αρχείου Μέτρα κατεπείγουσας προτεραιότητας περιλαμβάνει σε αρχικό στάδιο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία από τις σοβαρότατες σύνεπειες της εφαρμογής του Μνημονίου, ανέφερε ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης, σε διεθνές συνέδριο για την οικονομία.

Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πτώσης των μισθών, η μεγαλύτερη σε καιρό ειρήνης σε δυτικές οικονομίες, θα περιλαμβάνεται σε αυτά τα επείγοντα μέτρα, τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης.  Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που μεσοσταθμικά υποχώρησαν 18%, όπως είπε, θα προβλέπονται πρωτοβουλίες, όπως επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου μισθού κλπ.
  Αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας - δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων - στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, υπογράμμισε ότι η υπάρχουσα δομή συλλογής κρατικών εσόδων αυξάνει τα φορολογικά έσοδα με οριζόντια άδικα μέτρα, χωρίς να οδηγεί σε μείωση της φοροδιαφυγής.
 
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη νέου πλαισίου που θα καθορίζει τις σχέσεις κράτους με την ιδιωτική οικονομία, σημειώνοντας ότι απαιτείται η αποσύνδεση του κράτους από τα εμπεδωμένα ιδιωτικά συμφέροντα που καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων σε πολλά στρατηγικά θέματα για την ελληνική οικονομία.
 
Ο κ.Σταθάκης τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι γκρίζες ζώνες, γύρω απο τις οποίες ορίζονται οι σχέσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γενικότερα. 
 
Μιλώντας γενικότερα για τη κρίση, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του που οδηγεί στο συμπέρασμα, όπως υποστήριξε, ότι η εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου αποτελεί τη βασική αιτία κατάρρευσης της οικονομίας και δεν θεραπεύει κανένα από τα προβλήματά της.
 
Το διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Αριστερά στην κυβέρνηση - τι, γιατί και πώς» διοργανώθηκε στην Αθήνα απο το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γραφείο Βρυξελλών - Παράρτημα Ελλάδας), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe.