Αναμφίβολα ο "σταρ" του φετινού Νταβός ήταν ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί. Δεκαετίες είχε να πατήσει το πόδι του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ένας εκπρόσωπος της Τεχεράνης, οπότε όλοι περίμεναν με αγωνία να δουν τι έχει να πει - και κυρίως πώς.
Ο Ροχανί δεν τους απογοήτευσε, επιδεικνύοντας και πάλι ένα πρόσωπο στον αντίποδα του προκατόχου του Αχμαντινεντζάντ. «Ήρθα να σας μεταφέρω ένα μήνυμα του λαού μου, ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης». Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του, ενώ την ολοκλήρωσε με μια πρόσκληση προς τον έξω κόσμο, από τους επενδυτές μέχρι τους τουρίστες: «Ελάτε να βιώσετε από πρώτο χέρι την ιρανική φιλοξενία».Να σημειωθεί ότι δυο μέρες νωρίτερα, σε συνέντευξη που έδωσε στην ελβετική τηλεόραση, ο Ροχανί έτεινε χείρα συμφιλίωσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες: «καμία έχθρα δεν κρατάει για πάντα, καμία φιλία δεν είναι αιώνια. Πρέπει να μετατρέψουμε την εχθρότητα σε φιλία», είπε και εμμέσως πρότεινε να ανοίξει και πάλι η αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, που έκλεισε με δραματικό τρόπο το 1979.

"Αποκήρυξη" πυρηνικών χάριν επενδυτών...Σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη του Ροχανί στο Νταβός, η διεθνής κοινότητα ανακοίνωσε τη μερική άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, αποδεχόμενη κατ' αρχήν τη δέσμευση του Ιράν -την οποία επανέλαβε από το βήμα του Φόρουμ ο πρόεδρός του- ότι «η ισλαμική δημοκρατία δεν θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα ούτε το ήθελε ποτέ». Η μερική αυτή άρση διευκολύνει τον Ιρανό πρόεδρο να στρώσει το χαλί σε ξένους επενδυτές, τους οποίους χρειάζεται επειγόντως για να στήσει την οικονομία της χώρας του και πάλι στα πόδια της. Γι' αυτό και φρόντισε να συναντηθεί στο Νταβός με τους εκπροσώπους της παγκόσμιας πετρελαιοβιομηχανίας - και όχι μόνο.

 Η επίθεση γοητείας του Ροχανί ανησύχησε τα μέγιστα το Ισραήλ, που κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την εντύπωση ότι το Ιράν είναι «το κέντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας». Ο πρόεδρος της χώρας, Σιμόν Πέρες, έσπευσε να δώσει συνέντευξη Τύπου στο Νταβός μόλις μια ώρα μετά την ομιλία Ροχανί, για να την... διαλύσει στα εξ ων συνετέθη: «Δεν είπε ότι στηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δεν είπε ότι θα σταματήσει την αιματοχυσία στη Συρία, δεν είπε ότι θα σταματήσει τον εξοπλισμό της Χεσμπολά». Και κυρίως, «δεν είπε ότι αποδέχεται το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ». Μάλιστα, ο Πέρες απευθύνθηκε και στον μεγάλο προστάτη, στις ΗΠΑ: «Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεν αρκείται στα λόγια, αλλά περιμένει πράξεις, πριν προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν».
Κ.ΜΠ.