Λευκωσία: Σε μια ακόμα κίνηση τακτικής στο Κυπριακό προχώρησε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, επιχειρώντας από τη μια να εμφανιστεί η ίδια ως διαλλακτική και από την άλλη επεδίωξε να παρασύρει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια συμφωνία χωρίς αντίκρισμα.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Άγκυρα, προσπαθώντας να φανεί διαλλακτική στο Κυπριακό, εμφανίστηκε έτοιμη να αποδεχθεί τη μία κυριαρχία όπως τη διατυπώνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ζήτησε όμως την ίδια ώρα ως αντάλλαγμα από την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί τις ισορροπίες όπως αυτές καταγράφονται στις συμφωνίες του 1960. Δηλαδή η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τη διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων, στη λογική των συμφωνιών του 1960, οι οποίες στη βάση και της ερμηνείας που δίνει η ίδια η Άγκυρα, η Τουρκία έχει το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. 


Στη μεταφορά των μηνυμάτων από την Άγκυρα προς τη Λευκωσία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, είχε άμεση εμπλοκή ο Αμερικανός πρέσβης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης μετέφερε προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πείσει τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, να αποδεχθεί τη μία κυριαρχία.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταφέρθηκαν από την Άγκυρα, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να δεχθεί τη μία κυριαρχία όπως αυτή καταγράφεται στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό όμως θα γίνει εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί τις ισορροπίες των συμφωνιών του 60, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εγγυήσεις. Παράλληλα αφέθηκε να διαφανεί ότι η θέση αυτή είναι της Άγκυρας αλλά όχι και του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος επιμένει να διαφωνεί στη μία κυριαρχία. 

Η Λευκωσία ήταν αρνητική στη νέα τουρκική κίνηση καθώς ήταν εμφανές πως η Άγκυρα προσπαθούσε με έντεχνο τρόπο να διασφαλίσει τη συνέχιση των εγγυήσεων, οι οποίες ως γνωστό απορρίπτονται από ελληνοκυπριακής πλευράς.Την ίδια ώρα, ήταν εμφανές πως από την στιγμή που ο Έρογλου είναι αρνητικός, αυτό που θα έμενε στο τραπέζι ήταν μια ενδεχόμενη αποδοχή της Λευκωσίας για τις εγγυήσεις χωρίς να υπάρχει δέσμευση από την άλλη πλευρά για τη μία κυριαρχία.
Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών το μήνυμα προς τη Λευκωσία είναι πως ευνοούν συνέχιση της διαδικασίας και των προσπαθειών. Αυτό καταγράφεται και μέσα από σύντομη απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για την οποία έτυχαν ενημέρωσης τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. 

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία αναμένει ακόμα ενεργότερη ανάμιξη των Αμερικανών, θεωρώντας ότι η κίνηση του Αμερικανού πρέσβη να μεταφέρει απόψεις της Άγκυρας είναι ένα δείγμα των προθέσεων της Ουάσιγκτον. Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως οι Αμερικανοί θα αναβαθμίσουν την εμπλοκή τους λόγω και του φυσικού αερίου.Η χθεσινή συνεδρία έγινε σε δύο φάσεις, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. Μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος μέσα σε ένα ήπιο κλίμα και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί εντός Φεβρουαρίου. 

Κατά τη συνεδρία τα κόμματα τοποθετήθηκαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κατέθεσαν προτάσεις για την πάρα πέρα στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.Από τις τοποθετήσεις που έγιναν διαφάνηκε ότι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Πρόεδρος δεν ευνοούν αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό.

Θέση του προέδρου Αναστασιάδη είναι όπως η όποια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το εάν τέτοια κίνηση είναι ρεαλιστική, θα πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση των δεδομένων και να είναι στα πλαίσια του εφικτού και όχι του ευκταίου. 

Το ΔΗΚΟ, κατάθεσε έγγραφο με τις απόψεις του το οποίο επικεντρώνεται στις τρέχουσες εξελίξεις, αφήνοντας να διαφανεί θετική προσέγγιση στην έως τώρα πορεία που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης.

Η ΕΔΕΚ ζήτησε να αποσυρθούν τα όποια άτυπα έγγραφα έχουν κατατεθεί από τη δική μας πλευρά.

Το ΕΥΡΩΚΟ ήταν θετικό επίσης ως προς την τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης