27 Ιανουαρίου 2014

Αφορμή για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Ίμβρος

Την ευχή η Ιμβρος να συμβάλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης, Παύλος Σταματίδης, στα πλαίσια του επικείμενου διαλόγου των τουρκικών Αρχών και των εκπροσώπων των Ιμβρίων και Τενεδίων. http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/01/imvros-315x230.jpg
 Εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει ο τακτικός διάλογος μεταξύ των τουρκικών Αρχών και των εκπροσώπων των Ιμβρίων και Τενεδίων, με αντικείμενο τα αιτήματα των Ελλήνων νησιωτών, όπως υποστήριξε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας- Θράκης, Παύλος Σταματίδης. Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης, ο Παύλος Σταματίδης δήλωσε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε καλές εξελίξεις από αυτό τον διάλογο. Μένει σε εμάς να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αποτελέσματά του».

«Η ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου δεν γράφτηκε χτες και σήμερα απλώς κάνουμε μνημόσυνο. Η ιστορία των νησιών γράφεται και σήμερα [...] Οι Ίμβριοι θα είμαστε παρόντες στην Ίμβρο, αυτό δεν πρόκειται να το αλλάξει κανένας», είπε ο κ. Σταματίδης και εξέφρασε την ελπίδα η Ίμβρος να γίνει αφορμή για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας και να χαρακτηριστεί ως νησί της ειρήνης.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι συνθήκες είναι κατά τι καλύτερες μετά από δύσκολα χρόνια», αφού «υπάρχει ενδιαφέρον από την τουρκική πλευρά να διορθωθούν πράγματα όσον αφορά τις μειονότητες και αυτό οφείλεται, κυρίως, στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».

Η έναρξη τακτικού διαλόγου με τις τουρκικές Αρχές είναι πάγιο αίτημα των Ιμβρίων και Τενεδίων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν την απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς, την επιστροφή σχολικών κτιρίων και λοιπών ακινήτων που δημεύτηκαν και τη χρήση τους προς κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τη βελτίωση των υποδομών στα ελληνικά παραδοσιακά χωριά της Ίμβρου. Ζητούν επίσης την αναστολή της διαδικασίας καταγραφής του Κτηματολογίου για μια δεκαετία, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες, που οδήγησαν σε δημεύσεις περιουσιών.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Σωτήρης Γεωργιάδης, επισήμανε ότι είναι χρέος όλων των Ελλήνων να σταθούν δίπλα στους Ίμβριους και τους Τενέδιους, «ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ξαναγυρίσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να ανακτήσουν τα σπιτικά τους».

Κατά τον ίδιο, έπειτα από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν γίνει έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, «τύπου ένα αβγό για ένα στρέμμα», αλλά και την απεμπόληση των δικαιωμάτων τους, από τους 10.000 κατοίκους της Ίμβρου είχαν μείνει αρχικά μόλις 17. Πρόσθεσε ότι το νησί έχει αρχίσει να «ξαναζεί» μέσα από τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο, τόσο Έλληνες, όσο και Τούρκους.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ