22 Ιανουαρίου 2014

Ο ρόλος της ΕΕ στην κρίση της Τουρκίας

euronews: Μαρκ Πιερινί, υπήρξατε πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία για πέντε χρόνια. Η τουρκική ηγεσία αντιμετωπίζει μία πολύ σοβαρή κρίση. Απειλούμενος από σκάνδαλα διαφθοράς, ο πρωθυπουργός κάνει αλλαγές στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα, τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και στην τηλεόραση. Από την πλευρά της Ευρώπης, αυτή είναι μία αυταρχική εκτροπή. Αλλά τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη; Μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία; Ποια είναι τα εργαλεία;

Μαρκ Πιερινί: Όταν μετακινείς 2000 αστυνομικούς, αρκετούς εισαγγελείς, αλλάζεις τους νόμους, τους κανονισμούς της αστυνομίας, της οικονομικής αστυνομίας, το διαδίκτυο κ.λ.π., αυτό είναι ένα μέτρο άμυνας, σχεδόν ένα είδος αποδοχής της ενοχής. Δυστυχώς, τα μέτρα που ελήφθησαν αντιπροσωπεύουν μία κατάρρευση του κράτους Δικαίου, πολύ απλά, και αυτό είναι που προβληματίζει τις Βρυξέλλες. Και ο μόνος τρόπος για την Ευρώπη είναι να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Εάν δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν εύκολα, γιατί απλά δεν είναι εύκολες. Οπότε, αυτό είναι που πρέπει να γίνει, με την προϋπόθεση ότι η τουρκική ηγεσία το επιθυμεί.

euronews: Όμως υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν μία Τουρκία μέλος της ΕΕ και που αφήνουν τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, αν και μετά από οχτώ χρόνια αυτές δεν έχουν προχωρήσει, κάτι το οποίο δεν θα τις εμποδίσει να ασκήσουν βέτο στο τέλος της διαδικασίας.

Μαρκ Πιερινί: Σίγουρα. Οποιοδήποτε κράτος μέλος θέλει να βάλει ένα δημοψήφισμα στο τραπέζι, μπορεί να το κάνει, και μία φωνή μέσα σε αυτό το κράτος-μέλος μπορεί να εκτροχιάσει την κατάσταση, αυτός είναι ο κανόνας του παιχνιδιού. Είναι ένας κανόνας που έχει γίνει αποδεκτός από την Τουρκία. Αυτό που δεν αρέσει στην Τουρκία είναι ότι οι Ευρωπαίοι αλλάζουν γνώμη κάθε έξι μήνες. Αλλά πιστεύω ότι, από ευρωπαϊκή σκοπιά, το πρόβλημα δεν είναι η ένταξη. Για την Ευρώπη το πρόβλημα είναι η δημοκρατία στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει σήμερα 75 εκατομμύρια κατοίκους που θα γίνουν 85 σε δέκα χρόνια και μία Τουρκία δημοκρατική και σταθερή συμφέρει την Ευρώπη, μία Τουρκία που βιώνει κρίσεις κάθε έξι μήνες δεν συμφέρει την Ευρώπη.
GR.EURONEWS.COM