22 Ιανουαρίου 2014

Γαλλία - Γερμανία συντονίζουν μαζί την εξωτερική τους πολιτική Κοινά ταξίδια των επικεφαλής της διπλωματίας


Γαλλία - Γερμανία συντονίζουν μαζί την εξωτερική τους πολιτική
Σε φάση στενότερης συνεργασίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής περνούν Γαλλία και Γερμανία, όπως εξήγγειλαν σε συνάντησή τους στο Παρίσι οι επικεφαλής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.
Η ενισχυμένη συνεργασία περιλαμβάνει κοινά ταξίδια των επικεφαλής διπλωματίας στο εξωτερικό -με έμφαση στις χώρες των ανατολικών συνόρων της ΕΕ με τις οποίες επιδιώκεται προσέγγιση, καθώς και αραβικά κράτη σε αναταραχή-, ενώ επιδιώκεται και η προσέλευση στις Συνόδους Κορυφής με κοινή γραμμή. «Πρέπει να επωφεληθούμε της κατάστασης. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αμφότερες μπροστά τους τρία χρόνια χωρίς εθνικές εκλογές» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του.
Η συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είχε σε μεγάλο βαθμό μπει στο «ψυγείο» κατά τη διάρκεια του 2013 εν όψει των εκλογών που ανέδειξαν την Άνγκελα Μέρκελ ξανά καγκελάριο, επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, το πρώτο κοινό ταξίδι των υπουργών θα πραγματοποιηθεί στη Μολδαβία και τη Γεωργία, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να σφυρηλατήσει στενότερες σχέσεις σε τομείς όπως η ενέργεια.
Πηγές προσκείμενες στο γερμανικό ΥΠΕΞ ανέφεραν πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο Φαμπιούς-Στάινμαγερ δήλωσαν πως «επιθυμούν να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές προσδοκίες των ανατολικών γειτόνων», προφανώς αναφερόμενοι στην Ουκρανία που έχει βυθιστεί σε μείζονα πολιτική κρίση μετά τη διακοπή της προσέγγισης με την ΕΕ, αλλά και «χώρες στον αραβομουσουλμανικό κόσμο όπου σημειώνονται κοινωνικές ανατροπές», αναφορά στην Τυνησία.

Κατά τις ίδιες πηγές, Φαμπιούς και Στάινμαγερ ανέφεραν επίσης την ιδέα των «κοινών προεκλογικών εκδηλώσεων πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές» για να «αντιμετωπιστούν οι εθνικιστικές και αδιάλλακτες εκστρατείες των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν της συνάντησης αναφέρεται πως Παρίσι και Βερολίνο θα επιδιώξουν επίσης να αναλάβουν από κοινού ενέργειες για την πρόληψη κρίσεων. Επίσης, θα επιδιωχθεί διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, την αμυντική πολιτική και ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Γαλλία και Γερμανία πρόκειται να πραγματοποιήσουν τακτική κοινή υπουργική σύνοδο στο Παρίσι στις 19 Φεβρουαρίου.
ΤΟ ΒΗΜΑ