22 Ιανουαρίου 2014

Προβλήματα στην κατασκευή του νέου αρχηγείου του ΝΑΤΟ Είχε κοστολογηθεί για 1 δισ. ευρώ αλλά αναμένεται να το ξεπεράσει


Προβλήματα στην κατασκευή του νέου αρχηγείου του ΝΑΤΟ
Νέο αρχηγείο χτίζει το ΝΑΤΟ, κόστους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αλλά η κατασκευαστική κοινοπραξία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες που απειλούν το όλο έργο, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τον απερχόμενο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.Η θητεία του δανού Ράσμουσεν λήγει το καλοκαίρι και ήδη ο γενικός γραμματέας έχει καταρτίσει έναν κατάλογο για τα επιτεύγματα της «εποχής Ράσμουσεν». Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας προετοίμασε το ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Ο Ράσμουσεν επιθυμεί ο εκσυγχρονισμός αυτός της Συμμαχίας να επισφραγιστεί με τη μετακόμιση στο νέο αρχηγείο _ δηλαδή από το παλαιό, τσιμεντένιο τερατούργημα ψυχροπολεμικής αισθητικής σε ένα φαραωνικό παλάτι από γυαλί και ατσάλι στην απέναντι πλευρά του δρόμου, σε προάστιο των Βρυξελλών. Αλλά ο Ράσμουσεν έχει ένα πρόβλημα: το έργο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, όπως αποκάλυψε το «Spiegel».

Η ΒΑΜ Alliance, που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας, βρίσκεται στο κόκκινο «λόγω λανθασμένων υπολογισμών και αυξημένων απαιτήσεων από υπεργολάβους». Ως αποτέλεσμα, το έργο πρέπει να ξεπεράσει το ανώτατο όριο κόστους του 1,05 δισ. ευρώ. Χωρίς μια νέα ένεση κεφαλαίων, η ανέγερση του κτιρίου θα σταματήσει.

Στη συνάντηση πρέσβεων των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις 10 Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι η κοινοπραξία ζητά 245 εκατ. ευρώ επιπλέον και ότι η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερήσει κατά εννιάμιση μήνες.

Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας δήλωσε στο «Spiegel» ότι προέκυψαν αρκετά ζητήματα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, όπως ότι το ΝΑΤΟ αύξησε τις απαιτήσεις ασφαλείας στο υπό ανέγερση κτίριο γι' αυτό χρειάζονται τα επιπλέον χρήματα.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Ράσμουσαν αλλά και τον βέλγο υπουργό Αμυνας Πιέτερ Ντε Κρεμ. Καθώς το αρχηγείο του ΝΑΤΟ φιλοξενείται στο Βέλγιο, ο Ντε Κρεμ διαχειρίζεται το έργο. Επίσης ο Ντε Κρεμ έχει βλέψεις να διαδεχθεί τον Ράσμουσεν _ και τα προβλήματα που πλήττουν το έργο πλήττουν και τις πιθανότητές του να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
ΒΗΜΑ