22 Ιανουαρίου 2014

600 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ Από τη Λάρισα στην Κ. Αφρική

Την «ενεργή εμπλοκή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εμφύλια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με την αποστολή έως και 600 Ευρωπαίων στρατιωτών, αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., υποχωρώντας στις πιέσεις της Γαλλίας.
Γάλλος στρατιώτης στέκεται φρουρός σε μουσουλμάνους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε εκκλησία. Σε λίγο, οι διαταγές θα έρχονται και από τη Λάρισα...
Γάλλος στρατιώτης στέκεται φρουρός σε μουσουλμάνους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε εκκλησία

. Σε λίγο, οι διαταγές θα έρχονται και από τη Λάρισα... Επέλεξαν παράλληλα τη Λάρισα ως «επιχειρησιακό στρατηγείο» για το συντονισμό του όλου εγχειρήματος.«Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. καλείται να επιταχύνει τη διαδικασία του επιχειρησιακού σχεδιασμού και υπογραμμίζει τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, των αρχών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και της Γαλλίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης.«Θα προχωρήσουμε με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό υπό ταχείες (fast track) διαδικασίες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.
Στόχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι οι πρώτοι στρατιώτες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μεταβούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, με σκοπό να παραμείνουν από «τέσσερις έως έξι μήνες».

Οπως επισημαίνεται, η κινητοποίηση αυτή της Ε.Ε. είναι πρωτοφανής, καθώς μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τη στρατιωτική επιχείρηση στο Τσαντ το 2008, οι χώρες-μέλη εμφανίζονταν επιφυλακτικές ως προς την ενεργό συμμετοχή τους και την αποστολή επιχειρησιακών μονάδων σε περιοχές εκτός Ευρώπης.Επί του παρόντος, μόνο η Εσθονία έχει δεσμευθεί για την αποστολή 55 στρατιωτών.
Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, ο αριθμός των στρατιωτών θα φθάσει τους 1.000.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην υπουργική συνάντηση για την ανθρωπιστική κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της διεθνούς προσοχής στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και θα προωθήσει τις αρχές του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».

«Υποχρέωση της Ελλάδας να προσφέρει το Στρατηγείο»

Στην ταχεία ενεργοποίηση του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ε.Ε. (EL OHQ - ΕΣΕΕΕ) αναμένεται να προχωρήσει το ΓΕΕΘΑ μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Το Στρατηγείο βρίσκεται στη Λάρισα και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006 στο πλαίσιο της επίτευξης των «στρατιωτικών στόχων» της Ε.Ε.Θα αναλάβει σε στρατηγικό επίπεδο το σχεδιασμό, ενώ αναμένεται να επανδρωθεί με στρατιωτικό προσωπικό και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να ενισχυθεί με μετακινήσεις αξιωματικών από άλλους σχηματισμούς. Σήμερα, στο Στρατηγείο στη Λάρισα υπηρετεί μόνο μια μικρή ομάδα αξιωματικών.

Το αίτημα για διάθεση του ΕΣΕΕΕ στη στρατιωτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ήρθε σε μια περίοδο που το Στρατηγείο στη Λάρισα ήταν σε ετοιμότητα για το τρέχον εξάμηνο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Αποτελούσε, όπως έλεγαν επιτελείς, υποχρέωση της Ελλάδας να το προσφέρει, καθώς ζητείται την περίοδο που είναι προς διάθεση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι δεν ήταν σε θέση να εμπλακούν με το δικό τους Στρατηγείο (εξ ου και δεν το προσέφεραν όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις), ενώ οι Γερμανοί και οι Βρετανοί έχουν τα δικά τους σε άλλες επιχειρήσεις («Αταλάντα» και στη Λιβύη).Επί τόπου, στο έδαφος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, οι Γάλλοι αναμένεται να αναπτύξουν ένα μικρό Στρατηγείο για τις επιχειρήσεις. Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Δ. Αβραμόπουλος έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστείλει στρατιώτες. Αναφορικά με το κόστος που θα επωμιστεί η χώρα μας, πηγές του Πενταγώνου έλεγαν ότι είναι προϋπολογισμένο και κατανέμεται αναλογικά, ανάλογα με τη συνεισφορά κάθε χώρας. Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ- ENET.GR