22 Ιανουαρίου 2014

Κοντά σε εμφύλιο

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού  Συμπληρώθηκε άλλο ένα 24ωρο ταραχών στο κέντρο του Κιέβου, αν και αργά χθες ξεκίνησαν «τεχνικές διαβουλεύσεις» μεταξύ εκπροσώπων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και να μην επιβεβαιωθούν όσοι θέλουν τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος ενός εμφυλίου.«Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να εγγυηθώ τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των ειρηνικών πολιτών», είπε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας Γιανουκόβιτς, ο οποίος συναντήθηκε με έναν από τους κεντρικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον πυγμάχο Βιτάλι Κλιτσκό, και συμφώνησαν «ειρηνικές διαβουλεύσεις» για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης. Στις διαβουλεύσεις αυτές, πάντως, δεν εμφανίστηκε ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς, αλλά κυβερνητικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμά τους.


Με ολιγόωρες διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μεγαλύτερο διάστημα του τελευταίου 24ώρου εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχιζαν να πυρπολούν αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων και να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, ξύλα και πέτρες εναντίον δυνάμεων της αστυνομίας, που έχουν περικυκλώσει τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές κατασκεύασαν μάλιστα έναν αυτοσχέδιο καταπέλτη και οργανώνουν «ομάδες αυτοάμυνας», με ενεργό συμμετοχή βουλευτών της Βερχόβνα Ράντα (Βουλή), που κατηγορήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ότι «οπλίζουν εξτρεμιστές με ξύλινα ρόπαλα μήκους δύο μέτρων και μεταλλικές απολήξεις».

Η αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε περισσότερες από 30 συλλήψεις, ενώ τουλάχιστον 40 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία από τους περισσότερους των 100 τραυματιών. Ακτιβιστές του κόμματος «Ελευθερία» εμπόδιζαν έως αργά χθες την κυκλοφορία του τυπωμένου τιράζ της επίσημης κυβερνητικής εφημερίδας «Η Φωνή της Ουκρανίας», όπου δημοσιεύονται και άρα τίθενται σε ισχύ αυστηρότεροι νόμοι για παραβιάσεις της τάξης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Οι διατάξεις ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη, υπογράφηκαν από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και αποτέλεσαν την αφορμή για την έναρξη των επεισοδίων.

Σύμφωνα με αντικρουόμενες πληροφορίες, η κυβέρνηση συμφώνησε τελικά να αναστείλει την εφαρμογή των διατάξεων σε ένδειξη καλής θέλησης.

Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε μέσα από το κελί της ότι θα ήθελε να βρίσκεται μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο κάλεσε σε πάση θυσία αποφυγή μιας εμφύλιας σύρραξης, θέση στην οποία προσχώρησε και η «επίσημη» αντιπολίτευση μπροστά στον φόβο των εξτρεμιστικών διαθέσεων που κυριαρχούν στον δρόμο. «Γίναμε εξτρεμιστές, γιατί η εξουσία δεν καταλαβαίνει διαφορετικά», δηλώνουν με ένα στόμα πολλοί διαδηλωτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση της χώρας δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της, δηλαδή την παραίτηση του προέδρου Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησής του, με πολιτικά μέσα.

Το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ζήτησε την ακύρωση των περιοριστικών διατάξεων και επανέλαβε τη βούληση της Ενωσης να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, όμως δεν έλειψαν και οι φωνές, όπως της Λιθουανίας, που δεν απέκλεισαν κυρώσεις εις βάρος του Κιέβου. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία και ζήτησε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της διαμαρτυρίας των πολιτών, ενώ σε υψηλόβαθμο επίπεδο η Μόσχα προτίμησε μέχρι στιγμής να σιωπήσει.

avgerinos@ellada-russia.gr