04 Δεκεμβρίου 2013

Ιρανικά σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Φόβους για την επερχόμενη πτώση στις τιμές εκφράζει η Σαουδική Αραβία Πηγή: Ιρανικά σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Φόβους για την επερχόμενη πτώση στις τιμές εκφράζει η Σαουδική Αραβία


http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/iranoil.jpg
Με σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προσήλθε το Ιράν, στη σημερινή σύνοδο του Οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ), στη Βιέννη, μετά και από την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.Απαντώντας στο αίτημα, η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, διαμηνύει πως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, αλλά για την πτώση στις τιμές που θα επέφερε, η οποία μάλιστα θα είχε αντίκτυπο και για τις χώρες πέρα από τον ΟΠΕΚ.Τον Νοέμβριο, οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με την οποία και περιορίζονται οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν - για έξι μήνες – με αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων.

Σημειωτέον πως οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, με τις οποίες απαγορευόταν στις δυτικές χώρες να προβούν σε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα με την Τεχεράνη, έριξαν τις εξαγωγές της χώρας στο 1 εκατ. βαρέλια, από τα 2,5 εκατ. βαρέλια που εξήγαγε ημερησίως.Τώρα, η  τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως – σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας – ελπίζει πως αυτή η χαλάρωση στις κυρώσεις θα σημάνει και την αύξηση της παραγωγής της. Και το ενδιαφέρον των αναλυτών επικεντρώνεται σε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο: οποιαδήποτε νύξη ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής και πώς αυτό θα επηρέαζε τις άλλες χώρες.Ωστόσο, από διάφορες τονίζεται πως οι κυρώσεις θα μείνουν «εκεί που είναι», το Ιράν δεν επιτρέπεται να αυξήσει τις εξαγωγές του, αλλά «παγώνουν» τα σχέδια των ΗΠΑ για περαιτέρω περικοπές στις εξαγωγές του Ιράν.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το θέμα και μιλώντας στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της  JBC Energy,  Johannes Benigni, σημείωσε πως η συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο.Βέβαια, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα έβρισκε σύμφωνη την Ινδία, υπό την προϋπόθεση πως οι κυρώσεις είχαν ανακληθεί οριστικά, δεδομένης της εγγύτητας και της τιμής.Την ίδια στιγμή, σχέδια για αύξηση της παραγωγής εκφράζονται και από το Ιράκ, το οποίο θέτει ως στόχο τα 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ «αναρρώνει» από τα χρόνια του πολέμου και των κυρώσεων.Η μεγαλύτερη ροή πετρελαίου στην αγορά θα σήμαινε, ωστόσο, και τη πτώση στις τιμές. Έγκειται, λοιπόν, στην ικανότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να διαπραγματευτούν σωστά για να κρατήσουν τις τιμές στα ιδανικά επίπεδα.

Πηγή: newmoney.gr

Πρόσκληση σε επτά πετρελαϊκούς κολοσσούς της Δύσης από το Ιράν

Επτά πετρελαϊκούς κολοσσούς της Δύσης κάλεσε να επιστρέψουν και να επενδύσουν στο Ιράν από τη στιγμή που θα αρθούν οι κυρώσεις εναντίον του, η Τεχεράνη, προσφέροντας τους μάλιστα συμβόλαια από τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου.Kατά τη σύνοδο των χωρών-μελών του ΟPEC στη Βιέννη, ο Ιρανός υπουργός Πετρελάιου Bijan Zanganeh ανακοίνωσε τα ονόματα των συγκεκριμένων εταιρειών: τη γαλλική Total, την ολλανδική Royal Dutch Shell, ιταλική ENI, τη νορβηγική Statoil, τη βρετανική BP και τις αμερικανικές Exxon Mobil και ConocoPhillips.“Δεν έχουμε περιορισμούς για αμερικανικές εταιρείες. Πριν από 20 χρόνια υπήρχαν περιορισμοί για αυτές από την ίδια τους την κυβέρνηση. Οσον αφορά στα projects στο Ιράν, εμείς δεν έχουμε όρια”, δήλωσε στο Reuters o Ιρανός υπουργός.

Το Ιράν βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τα πλουσιότερα αποθέματα πετρελαίου, ενώ διαθέτει και τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, περίπου το 18% των παγκόσμιων αποθεμάτων.Ωστόσο, κατά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, οι πετρελαϊκές  εταιρείες εκδιώχθηκαν από τη χώρα.Το μερίδιο του Ιράν στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή έπεσε κάτω από το 40% από το 1997 από 55% τη δεκαετία του 70.
Πηγή: newmoney.gr