Λευκωσία: Στοιχεία από τον τουρκικό στρατό καθώς επίσης και τις αρχές των φυλακών στα Άδανα που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις Κυπρίων αγνοουμένων του 1974 έχει ζητήσει η εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ. Αυτό αναφέρεται σε επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης προς τη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενόψει της εξέτασης της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας στην εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Βαρνάβα, η οποία αφορά το θέμα των αγνοουμένων.
Στην επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από τη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρεται για ενέργειες που έχουν γίνει μέσα στον τελευταίο χρόνο από μέρους των εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.
Όπως αναφέρεται στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει η τ/κ πλευρά έχουν ζητηθεί πληροφορίες «για πρόσθετο αριθμό υποθέσεων από τις στρατιωτικές Αρχές, την UNFICYP, την Ερυθρά Ημισέληνο και για τις φυλακές των Αδάνων από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης».Η τ/κ πλευρά, αναφέρεται στην επιστολή, έλαβε επίσης καταθέσεις από 23 Τουρκοκύπριους αστυνομικούς οι οποίοι βρίσκονταν σε υπηρεσία μεταξύ 20ής Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 1974. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, δεν έχουν προκύψει οποιαδήποτε νέα στοιχεία από τις 23 καταθέσεις.

Περαιτέρω, γίνεται ειδική αναφορά σε μια από τις περιπτώσεις αγνοουμένων που περιλαμβάνονται στην υπόθεση Βαρνάβα, αυτήν του Σάββα Χατζηπαντελή. Σημειώνεται πως η υπόθεση Χατζηπαντελή έχει προτεραιότητα καθώς άπτεται ζητημάτων σοβαρού δημόσιου ενδιαφέροντος.Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι για τους αγνοούμενους στην υπόθεση Βαρνάβα γίνονται έρευνες για οκτώ από τις εννέα περιπτώσεις.Ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης από την Επιτροπή, η τουρκική κυβέρνηση ζητά όπως «η απόφαση που θα υιοθετηθεί στη συνάντηση να αντικατοπτρίζει τις θετικές εξελίξεις». Μια τοποθέτηση με την οποία η Τουρκία θέλει να μην καταδικαστεί για μη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Κατά την αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών έχει προκληθεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων προκειμένου να ενημερώσει το σώμα για την πορεία των ερευνών στην Κύπρο για διακρίβωση της τύχης όσων είχαν χαθεί στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Επιστολή προς τη Γραμματεία της Επιτροπής έστειλε και ένας εκ των δικηγόρων στην υπόθεση Βαρνάβα. Στην επιστολή του ο Αχιλλέας Δημητριάδης ενημερώνει το σώμα ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ και εκφράζει έκπληξη γιατί ακόμα της επιτρέπεται να διαφεύγει.