04 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας

http://tvkosmos.gr/articleImages/1181354.jpg
Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας υπέγραψαν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Ρώσος αξιωματούχος, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με τον οποίο συζήτησε για τη στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου στο φόντο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.Η νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας αφορά κυρίως τον τομέα των εξοπλισμών και θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2014. Η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας αποτελεί ήδη βασικό προμηθευτή όπλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και τα ρωσικά μονοπώλια ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των εξαγωγών τους. Η συμφωνία προβλέπει την περαιτέρω υποστήριξη των ρωσικών αμυντικών στρατιωτικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα και δέσμευση για τη μεταφορά τεχνολογίας από τη Ρωσία στην Ελλάδα για την κατασκευή οπλικών συστημάτων. Επίσης οι δυο κυβερνήσεις,συμφώνησαν για την πραγματοποίηση, ετήσιων Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας.
 
Ο Σ. Σοϊγκού επανέφερε το αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης για χρήση των ελληνικών λιμανιών από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για τον ελλιμενισμό πλοίων, αίτημα που «σκοντάφτει» στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις της Ελλάδας. Παρουσιάζοντας τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Ρωσίας στο πλαίσιο και των γενικευμένων ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ενώσεων, σημείωσε: «Εχουμε ρυθμίσει τα ρολόγια μας όσον αφορά το σύστημα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας, ιδιαίτερα δε για τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων (...) εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας σε μία περίοδο που η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής είναι ταραχώδης».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7729978&publDate=4/12/2013