Η PITTSBURGH POST-GAZETTE σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Rising Kurdistan:
The United States should accept the inevitable» αναφέρει ότι το
αναπόφευκτο αποτέλεσμα της δεκαετούς αναταραχής στη Μέση Ανατολή είναι
ότι οι Κούρδοι, που ήταν πριν μια μειονότητα σε διάφορες χώρες,
κατευθύνονται σταθερά προς την δημιουργία του δικού τους κράτους.
Οι Κούρδοι, που αριθμούν συνολικά 30 εκ., είναι στην πλειοψηφία τους Σουνίτες μουσουλμάνοι, έχουν δική τους γλώσσα και ζουν κυρίως, στο Ιράν, στο Ιράκ, στη Συρία και στην Τουρκία. Οι κυβερνήσεις των εν λόγω κρατών είχαν ενίοτε προβλήματα με την κουρδική μειονότητα, λόγω των αλυτρωτικών της τάσεων και την επιθυμία απόκτησης του δικού τους κράτους. Οι Κούρδοι παρέμεναν υπό έλεγχο σε αυτές τις περιοχές έως την πρώτη και τη δεύτερη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, όταν οι ΗΠΑ πήραν τους Κούρδους υπό την προστασία τους. Για παράδειγμα η αμερικανική αεροπορία είχε ανακηρύξει τις περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης επέμβασης.
Με την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη και την συνεργασία των Κούρδων με τους Αμερικανούς, κουρδικές περιοχές της χώρας απέκτησαν σύντομα την αυτονομία τους.Στη Συρία, η εξασθένηση του καθεστώτος Άσσαντ επέτρεψε στους Κούρδους να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, ενώ η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να αμβλύνει τις ευαίσθητες σχέσεις της με τους Κούρδους της Τουρκίας -και για να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- οδήγησε στο να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο Κουρδιστάν στη Μέση Ανατολή.
Η σχετικά ειρηνική και αργή διαμόρφωση της κουρδικής εθνικής οντότητας αποτελεί πιθανώς φυσική εξέλιξη για την Μέση Ανατολή, την οποία κανείς –ούτε και οι ΗΠΑ- δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν για διάφορους λόγους.
Ο πρώτος είναι ο πατερναλισμός έναντι των Κούρδων, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τελευταία 22 χρόνια. Ο δεύτερος είναι ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα προέρχονταν από το Ιράκ, ως ενοχλητικό αποτέλεσμα της οκταετούς αμερικανικής κατοχής. Ο τρίτος είναι ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αποκτήσει παρουσία στο Κουρδιστάν και είναι ευκολότερο να τις παρακολουθείς ως μέρος του Ιράκ. Ο τέταρτος, τέλος, είναι ότι το Κουρδιστάν θα αποτελούσε μια ακόμη χώρα στην πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τον αλυτρωτισμό και τις εσωτερικές διαιρέσεις της.
Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν μοιάζει ωστόσο αναπόφευκτη και οι ΗΠΑ οφείλουν να αρχίσουν να το συνηθίζουν αντί να ακολουθούν μια αντιθετική πολιτική.
http://www.post-gazette.com/opinion/editorials/2013/12/04/Rising-Kurdistan/stories/201312040007
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ – ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
Το Ιρακινό Κουρδιστάν συμφώνησε να εκχωρήσει στη Βαγδάτη τον έλεγχο του πετρελαίου που εξάγεται από την περιοχή, όπως και την διαχείριση των εσόδων, δήλωσε χθες ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, Abdul Kareem al-Luaibi, από τη Βιέννη, σύμφωνα με ανταπόκριση της Nayla Razzouk στο BLOOMBERG με τίτλο «Iraq Controls Kurdish Oil Exports Under New Accord, Luaibi Says».Σύμφωνα με τον Abdul Kareem al-Luaibi οι Κούρδοι συμφώνησαν να εξάγουν το πετρέλαιό τους μέσω του συστήματος μέτρησης που έχει θέσει το Υπουργείο Πετρελαίου στη Βαγδάτη, όπως και στο να καταθέτουν τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου σε έναν λογαριασμό, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, για τα συνολικά έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο. Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στην μακρόχρονη αντιπαράθεση μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα πάντα με τον Luaibi, σε μια επίσημη συμφωνία, εντός του μήνα, για την εξαγωγή του κουρδικού πετρελαίου, μέσω των κεντρικών αγωγών της Βαγδάτης προς την Τουρκία.
http://www.bloomberg.com/news/2013-12-03/iraq-controls-kurdish-oil-exports-under-new-accord-luaibi-says.html