18 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

Ιστορική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό γεγονός, που προσδοκούσαν πολλές γενεές, που είχαν θέσει πολιτικό στόχο πολλές ηγεσίες και κυβερνήσεις. Είμαι υπερήφανος που η κυβέρνησή μου κατάφερε να πετύχει αυτόν τον ιστορικό στόχο» σχολίασε ο κ. Ντάτσιτς, όταν ενημερώθηκε, για τη σχετική απόφαση των Βρυξελλών.Ο σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον τον ενημέρωσε ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σερβίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, όταν την Προεδρία θα αναλάβει η Ελλάδα.


Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τον Επίτροπο, υπεύθυνο για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ότι η διακυβερνητική Σερβίας-ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου.Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς, σχολιάζοντας τις αναφορές που γίνονται στο ζήτημα του Κοσόβου, στην απόφαση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι το θέμα συμπεριλαμβάνεται σε μία ξεχωριστή παράγραφο.«Το γεγονός ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσοβο αναφέρεται ξεχωριστά στην παράγραφο 35 διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, αφού δεν θα το βρίσκουμε μπροστά μας σε κάθε θέμα που συζητάμε» δήλωσε ο κ. Ντάστις.

Εκτίμησε δε, ότι η χρήση του όρου «περιεκτική ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσοβο» και όχι «πλήρης ομαλοποίηση» στο κείμενο που θα αποτελέσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ευνοεί τη Σερβία, αφού δεν την υποχρεώνει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=253250&-V=articles