18 Δεκεμβρίου 2013

Απεργία πείνας Κούρδων βουλευτών μέσα στην Εθνοσυνέλευση

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/12/turkey4881.jpg
Απεργία πείνας μέσα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ξεκίνησαν χθες τέσσερις βουλευτές των δύο φιλοκουρδικών κομμάτων στην Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του 5ου Κακουργιοδικείου Ντιγιάρμπακιρ, το οποίο απέρριψε την αποφυλάκιση πέντε εκλεγμένων βουλευτών που είναι κρατούμενοι στις φυλακές.
Πρόκειται για τους Λεβέντ Τουζέλ και Σιρί Σουρεγιά Οντέρ, βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, και τους Ερτουγρούλ Κιουρκτσού και Σεμπαχάτ Τουντζέλ, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Πρόκειται ουσιαστικά για όμοια κόμματα. Το δεύτερο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας μεταπήδησαν σε αυτό, το οποίο θα λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου στη δυτική Τουρκία, ενώ το πρώτο θα στηρίζει υποψηφιότητες στην ανατολική Τουρκία.

Ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, είπε πως οι πέντε βουλευτές «εξελέγησαν στις εκλογές» και τόνισε ότι μεταφέρουν το ζήτημα στην Εθνοσυνέλευση, επειδή αυτή είναι «ο ανώτατος χώρος πολιτικής». Ο Κιουρκτσού επέκρινε και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος αντιτάχθηκε στην έναρξη απεργίας πείνας.
Οι εν λόγω πέντε εκλεγμένοι βουλευτές υπέβαλαν αίτημα στο δικαστήριο, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί άδικης κράτησης του εκλεγμένου με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα βουλευτή Μουσταφά Μπαλμπάι. Απόφαση με βάση την οποία αποφυλακίστηκε ο τελευταίος. Το δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ απεφάνθη ότι η απόφαση περί Μπαλμπάι δεν συνιστά δεδικασμένο.