18 Δεκεμβρίου 2013

Μέσω του στρατιωτικού διοικητή ΝΑΤΟ: Εκφράζει ανησυχίες για την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στο θύλακα του Καλίνινγκραντ


Ανάγκη για πιο τακτική και αξιόπιστη επικοινωνίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των Ρώσων στρατιωτικών διοικητών - Έντονη ανησυχία και εκ μέρους της Πολωνίας
Η Μόσχα έχει αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων μικρού βεληνεκούς τύπου Ισκαντέρ στο ρωσικό θύλακα του ΚαλίνινγκραντΟ στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία του για την ανάπτυξη από τη Ρωσία συστοιχίες πυραύλων τύπου Ισκαντέρ στο θύλακα Καλίνινγκραντ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.
Η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια ανέφερε χθες Δευτέρα ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει «εδώ και καιρό» συστοιχίες πυραύλων μικρού βεληνεκούς τύπου Ισκαντέρ στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε ότι ανησυχεί για τα δημοσιεύματα αυτά. «Είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε και να ενημερωθούμε για τα πραγματικά στοιχεία», δήλωσε μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες αυτές αποδεικνύουν ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα κανάλι πιο τακτικής και αξιόπιστης επικοινωνίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των Ρώσων στρατιωτικών διοικητών.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ επεσήμανε χθες Δευτέρα ότι συστοιχίες πυραύλων Ισκαντέρ έχουν αναπτυχθεί στη δυτική Ρωσία, χωρίς όμως να διευκρινίσει πού.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα η Ρωσία να έχει αναπτύξει τους πυραύλους Ισκαντέρ στο θύλακα αυτόν της Βαλτικής Θάλασσας υποστήριξε ότι θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό.

Το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει το 2011 ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταστήσει στο Καλίνινγκραντ συστοιχίες πυραύλων Ισκαντέρ, με στόχο να απαντήσει στην «απειλή» που αποτελεί το σχέδιο «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η «αντιπυραυλική ασπίδα» αποτελεί εδώ και χρόνια αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η Ευρωατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει ότι έχει στόχο να προσφέρει προστασία στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπροστά σε μια ενδεχόμενη πυραυλική απειλή από το Ιράν, όμως η Ρωσία την εκλαμβάνει ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Η μετακίνηση πυραύλων ή αεροσκαφών σε περιοχές όπου είναι δύσκολο να κατανοηθούν οι σκοποί τους είναι αντιπαραγωγική για το είδος της συνεργασίας που επιζητεί το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και για τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί ώστε να προαχθεί η ασφάλεια στην περιοχή». Εξάλλου, η Λουνγκέσκου πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη σχέση του με τη Ρωσία κι έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να συνεργαστεί με τη Μόσχα σε αυτό τον τομέα. «Δυστυχώς η Ρωσία δεν έχει δεχθεί μέχρι στιγμής τις προτάσεις αυτές», κατέληξε.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-