18 Νοεμβρίου 2013

NY Times: Αγωνίστηκε για την επανένωση ο Κληρίδης - (Και ένα σχόλιο)

Kliridis06-15november2013Οι «Νew Υork Τimes» γράφουν ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για να επανένωση της Κύπρου. Το πρακτορείο “Reuters” σε τρίλεπτο αφιέρωμα τονίζει ότι ο Κληρίδης οδήγησε την Κύπρο στην Ευρωπαική Ένωση, αλλά δεν μπόρεσε να καταφέρει το μεγαλύτερο του όνειρο την επανένωση της πατρίδας του.
Το BBC , τον τίτλο “ο άνθρωπος που οδήγησε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση” αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας από τους τελευταίους ευρωπαίους ηγέτες με ενεργό δράση στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Η εφημερίδα “Times” περιγράφει εκτενώς τη γενναιότητα του Γλαύκου Κληρίδη ως πιλότου της RAF  και τις δύο δραματικές αποδράσεις του ως αιχμαλώτου των Ναζί. Η “Gardian”  γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, λόγω του πολιτικού του αναστήματος, μπορούσε να συγκριθεί με ηγέτες μεγαλύτερων και ισχυρότερων χωρών.

Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τον Γλαύκο Κληρίδη
Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής θα συνέλθει εκτάκτως στις 9 το πρωί της Τρίτης για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου.Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να κηρύξει σαρανταήμερο πένθος, στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες σε όλα τα γραφεία του κόμματος θα κυμματίζουν μεσίστιες.
Σύσσωμο το Πολιτικό Γραφείο θα παραστεί στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη και  όλα τα γραφεία του ΔΗΣΥ θα παραμείνουν κλειστά.Αποφασίστηκε επίσης η μετονομασία του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, σε Ινστιστούτο Γλαύκος Κληρίδης και η έκδοση αναθεωρημένου του Λευκώματος Γλαύκου Κληρίδη.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ σε ένδειξη τιμής προς τον ιδρυτή της παράταξης ανακοίνωσε  το άνοιγμα από  αύριο ηλεκτρονικού βιβλίου συλλυπητηρίων στη διεύθυνση www.clerides.org για όσους στην Κύπρο, ή στο εξωτερικό δεν μπορέσουν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Έρογλου συλλυπήθηκε την κόρη του Κληρίδη 
Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου τηλεφώνησε στη θυγατέρα του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, και της εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πατέρα της.Σύμφωνα με πληροφορίες  της ανέφερε ότι «ο πατέρας της ήταν μια από τις μεγάλες προσωπικότητες στην ιστορία της Κύπρου».Ο Έρογλου εξέφρασε  συλλυπητήρια τόσο στον πρόεδρο Αναστασιάδη  όσο και στους Ελληνοκύπριους. Ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη έγινε πρώτη είδηση  στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης , επισκιάζοντας ακόμα και τις εκδηλώσεις  για την παράνομη ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».Εκτενή αναφορά στο θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη κάμνει και ο τουρκικός τύπος.Τονίζεται ότι ήταν ο πολιτικός που σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Αναφέρεται επίσης ότι με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν αντίπαλοι στη πολιτική, αλλά φίλοι  στην ιδιωτική τους ζωή.

Η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία επί της γεωγραφικής βάσης αποτελούσε πάγια θέση των εγκάθετων της Τουρκίας στην Κύπρο .Μια θέση η οποία είχε υποδειχθεί σε αυτούς απο την Αγγλική διπλωματία.Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε υιοθετήσει στα πλαίσια της ρεαλιστικής του πολιτικής για το Κυπριακό ζήτημα (Ζήτημα Κατοχής) την τουρκική αυτή θέση για την γεωγραφική, Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.Ερχόμαστε στην περίφημη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς της 3ης Βιέννης το 1975.Να θυμίσουμε πως ζήτησε απο την Αγγλική διπλωματία -φοβούμενος άραγε τί;- άσυλο για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Η Συμφωνία φαινομενικά διασφάλιζε την παραμονή των ε/κ εγκλωβισμένων στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της νήσου και την παροχή σε αυτούς κάθε βοήθειας για να διάγουν κανονική ζωή και να τυγχάνουν κάθε διευκόλυνσης. Ως πάντα συμβαίνει οι Τούρκοι δεν τήρησαν τίποτα απο τα συμφωνηθέντα .Παράλληλα και οι Ελληνες εγκλωβισμένοι με την “παρακίνηση” των Τούρκων εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα .Ο Ελληνισμός δεν θα αντιληφθεί ποτέ πως η εγκατάλειψη περιοχών όπου διέθετε και διαθέτει προιστορική παρουσία συνιστά εκχώρηση ζωτικού Ελληνικού χώρου στην Τουρκία

Σε ότι αφορά την θέση του στο σχέδιο Ανάν παραθέτω στοιχεία συνέντευξης του στην Σημερινή:
-” με την απόρριψη του σχεδίου του Κόφι Ανάν δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είναι εμείς που δεν θέλουμε λύση και όχι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι. Αγωνιστήκαμε για χρόνια, και πείσαμε διεθνώς, ότι για τη μη λύση του Κυπριακού δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, γι’ αυτό και μας δέχθηκε η ενωμένη Ευρώπη”.
-”Μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τη δική μας πλευρά, η Τουρκία απέδειξε και έπεισε διεθνώς ότι η ίδια ήθελε λύση του Κυπριακού, και προς τούτο έπεισε και την τ/κ πλευρά ν’ αποδεχθεί το σχέδιο,”
-”Τάχθηκα υπέρ του σχεδίου Ανάν γιατί είδα τις συνέπειες της απόρριψης, και γι’ αυτό είχα πει ότι μπαίνουμε σ’ έναν γκρεμό, το βάθος του οποίου δεν γνωρίζουμε. Πίστευα πως με την ένταξή μας στην Ε.Ε. και με την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., υπήρχαν ορισμένα πράγματα που μπορούσαν να βελτιωθούν υπέρ της δικής μας πλευράς.”
-”Το σχέδιο Ανάν έθετε τέρμα σε μια διαφορετική εξέλιξη του Κυπριακού, την οποία δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε πού θα οδηγήσει. ”
-”Μια από τις κόκκινες γραμμές ήταν το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, ζήτημα για το οποίο προέβλεπε 13 χρόνια ή νωρίτερα εάν θα έμπαινε η Τουρκία στην Ε.Ε. Νομίζω τα 13 χρόνια ήταν πάρα πολύς χρόνος για ν’ αποσύρει η Τουρκία τα στρατεύματά της από την Κύπρο. ”
Ως άνθρωποι και Ως Ελληνες ο θάνατος ενός ανθρώπου προκαλούσε και προκαλεί θλίψη και βαθειά οδύνη.Ομως ως πολιτικός -έχοντας κατά νού τον Βάρναλη και τους απροσκύνητους- δεν θα μας λείψει γιατί σε κομβικής στιγμές της Ιστορίας μας αποδείχθηκε εζυγίσθη εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής

Το διπλωματικό παιχνίδι του Αμυντικού δόγματος και των S-300
Αποτέλεσε μέσο άσκησης πίεσης προς τον διεθνή παράγοντα αλλά και προς την Τουρκία τόσο για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος (ζήτημα κατοχής) όσο και για την αποστρατικοποίηση της Νήσου. Στο όλο διπλωματικό παζάρι που εξελίχθηκε άξιο υπενθύμισης η Θέση του Βάσσου Λυσσαρίδη "«μεταξύ θερμού επεισοδίου και άνευ όρων παράδοσης, είναι προτιμότερο το πρώτο»." Φυσικά ο ρεαλιστής Κύπριος Πολιτικός Κληρίδης ακύρωσε την πολιτική ανάσχεσης και οδήγησε σε αδράνεια το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.Όμως η Κύπρος και ο Ελληνισμός πέραν της ηθικής ήττας είχε και μια σοβαρή απώλεια.Την δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη απο  μισθωμένους  απο την ΜΙΤ έλληνες εκτελεστές,  κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Κύπρο του τότε υπουργού Άμυνας της Ελλάδος Γεράσιμου Αρσένη, οποίος επισκεπτόταν επίσημα την Κύπρο  με σκοπό την προώθηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου. Κάποιοι τις ιδέες τους τις υπηρετούν με το αίμα τους κάποιοι άλλοι τις διαπραγματεύονται στο παζάρι ως αργυροαμοιβοί

Η Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο  Γιάννος Κρανιδιώτης -αρχιτέκτονας της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. -πίστευε ότι η λύση στο κυπριακό ή θα είναι με τη σφραγίδα της Ε.Ε .ή αλλιώς το αδιέξοδο θα συνεχίσει την κυριαρχία του. Προσδοκούσε η Ε.Ε . να αποτελέσει τον καταλύτη της πραγματικός λύσης  η οποία θα βασίζονταν στην πλήρη  εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου επι του συνόλου του κυπριακού εδάφους και την παροχή τέτοιων δικαιωμάτων στην τουρκοκυπριακή πλευρά η άσκηση των οποίων να μην επιτρέπει τον εγκλωβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Γλαύκος Κληρίδης προσέγγιζε την  ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε ένα πλαίσιο πακετοποίησης του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών διαφορών, της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και της βούλησης της Τουρκίας να ενταχθεί και αυτή στην ΕΕ.  Η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνοδεύτηκε χρονικά με την κατάθεση του σχεδίου Ανάν. Ο Κληρίδης θεώρησε ότι το σχέδιο αυτό θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό, ειδάλλως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα εκτροχιαζόταν. Η πεποίθηση αυτή, η οποία ώθησε τον Γλαύκο Κληρίδη στη διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας .Ενω παράλληλα ως σωστά επισημαίνει η Κα. Φανούλα Αργυρού εκλιπαρούσε το Κυπριακό λαό να του δώσει παράταση της προεδρίας του 16 μήνες και να μην γινόντουσαν εκλογές για να έφερνε εις πέρας την…”επανένωση”.

Εάν η λήθη είναι αρετή η Ιστορική μνήμη είναι χρέος.