18 Νοεμβρίου 2013

"Νέα Ελβετία το Κουρδιστάν"

http://1.bp.blogspot.com/-gCdDMax-xx4/ULUm1cBoopI/AAAAAAAAcS8/kKOSF_KOkA8/s640/kurdistan+haritasi+4+parca.jpgΟσο η Κουρδική οντότητα του Δυτικού Κουρδιστάν δεν θέτει σε κίνδυνο τα Συμφέροντα της πολιτικής κάστας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του Προέδρου της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί,  η  εκδήλωση της  όποιας αντιπαλότητας  κατά της αυτονόμησης της θα παραμένει σε λεκτικό επίπεδο . Τυχόν επέκταση του φεντεραλισμού στις Κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικές Τουρκίας αλλά και στο Ιράκ θα σημάνει και  τον πλέον σοβαρό κίνδυνο για τους δύο ανωτέρω ηγέτες οι οποίοι και έχουν προσδώσει προσωπικά χαρακτηριστικά στην άσκηση της πολιτική τους .
Η "φιλία" Μασούντ Μπαρζανί και  Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει βαθιές ιστορικές ρίζες ως έχει αποκαλύψει η ιστορία στο διάβα της,Ο ίδιος ο Μουράτ Καραγιλάν στο βιβλίο "Η Ανατομία του Πολέμου του Κουρδιστάν αναφέρεται στο Νότιο Κουρδιστάν ως το πλέον φίλιο μόρφωμα για το Ισαρήλ και  τις ΗΠΑ.Στο πέρασμα του χρόνου μαζί με την Βοσνία και την Αλβανία το Νότιο Κουρδιστάν αποτελούν τους συμμάχους της Τουρκίας.

Τα όσα έλαβαν χώρα απο τα μέσα της δεκαετίας του 1990  με τον Κουρδικό Εμφύλιο στο Ιράκ , αλλά και σήμερα με το κίνημα Γκόρραν και την στάση του καθεστώτος Μπαρζανί  απέναντι στο  Κόμμα Δημοκρατικής Λύσης στο Κουρδιστάν (PCDK) αδελφό κόμμα του ΠΚΚ, δίνουν σε αυτή την "φιλία"  έναν νέο τόνο.

 Η Κουρδική οντότητα του Δυτικού Κουρδιστάν αποτελεί  σήμερα τον συνδετικό κρίκο της Αλαουίτικής Συρίας του καθεστώτος Άσαντ με το Ιράκ και κατ' επέκτασιν με το φίλιο Ιράν.Ταυτόχρονα με αυτο τον τρόπο σπάει το Κουρδικό εμπάργκο της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν αλλά και της Τουρκίας. Παράλληλα επαυξάνει το κύρος του Ηγέτη του ΠΚΚ Οτζαλάν και βελτιώνει σημαντικά την διαπραγματευτική του θέση.


Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της Τουρκίας ίσως προσδώσουν στην παράγραφο που ακολουθεί  ακόμα μεγαλύτερη αξία  

"Οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (YPG) του PYD κατέχουν την πόλη Αφρίν, που έχει πληθυσμό κοντά στο ένα εκατομμύριο μαζί με τις παρακείμενες κωμοπόλεις και χωριά και απέχει 70 χλμ από τις ακτές της Μεσογείου! Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στη στενή λωρίδα τουρκικού εδάφους που παρεμβάλλεται μέχρι τη θάλασσα δεν κατοικούν τουρκικοί πληθυσμοί, αφού είναι γνωστή η δημογραφική δομή του νομού Αντιόχειας, δημιουργεί συνθήκες για σχεδόν σίγουρη έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα, εξέλιξη που θα προκαλέσει ιστορικής σημασίας γεωπολιτικές ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή. Ας σημειωθεί ότι η έξοδος αυτή θα είναι ακριβώς απέναντι από το Ριζοκάρπασο και το Ακρωτήριο του Αγίου Ανδρέα στα κατεχόμενα της Κύπρου.
(Σάββας Καλεντερίδης -Δημοκρατία)