Σε σύγκρουση μεταξύ του Τουρκου Πρωθυπουργού κ Ερντογάν και του μέχρι τώρα σύμμαχου του ιμάμη και σημαντικού ισλαμιστή διανοούμενου που ζεί στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν οδηγεί η συζήτηση για το κλείσιμο των φροντιστηρίων που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση .
Πρόκειται για τα προπαρασκευαστικά σχολεία που παράλληλα με τα κανονικά σχολεία, προετοιμάζουν τους τουρκους μαθητές για το γυμνάσιο και τις εισαγωγικές τους εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο- πολύ μεγαλο μερος των οποίων ανήκουν ή ελέγχονται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει στόχο να κλείσει τα φροντιστήρια και να μετατραπούν με άλλους όρους αποκλειστικά σε ιδιωτικά σχολεία. Σχεδιάζει μάλιστα να εισάγει σημαντικά κίνητρα για τη μετατροπή των φροντιστηρίων σε ιδιωτικά σχολεία.Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Μπεκίρ Μποζντάγ, υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ο Ερντογάν.
Ο ιμάμης Γκιουλέν, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για τα φροντιστήρια, σχολίασε απευθυνόμενος στο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν ότι «ο Σατανάς δρα από κοινού με τους τυράννους που λαμβάνουν μια απόφαση και σπέρνουν διχόνοιες». Αυτή η δήλωση του Γκιουλέν, σηματοδοτεί, σύμφωνα με την κουρδική εφημερίδα Özgür Gundem, και το ρήγμα μεταξύ του Ερντογάν και του Γκιουλέν.
Μείωση εσόδων και επιρροής
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ πιστεύουν ότι με την ίδρυση των φροντιστηρίων, πρόθεση του Γκιουλέν, ήταν η αύξηση της επιρροής του, ενώ πλέον φοβάται ότι αφενός αυτή θα μειωθεί και αφετέρου θα μειωθούν τα έσοδά του από τη λειτουργία των φροντιστηρίων. Σύμφωνα με μερίδα του τύπου οι οπαδοί του Γκιουλέν, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014 , επιλέγουν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση.Είναι ενδεικτικό ότι ο ιμαμης Γκιουλέν - που έχει τέτοια ''φροντιστήρια'' σε πολλές μουσουλμανικές χώρες ή όπου υπάρχει μουσουλμανικη μειονότητα (όπως η Ελλάδα) - φέρεται να δήλωσε ότι οι πιστοί οφείλουν να επιδείξουν υπομονή στην αντιμετώπιση του κακού και συνέκρινε τις τρέχουσες πιέσεις που υφίστανται, με τις αντίστοιχες που είχαν να αντιμετωπίσουν την επομένη των ...πραξικοπημάτων του 1960, 1970 και 1980! Να θυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί η σύγκρουση Ερντογάν – Γκιουλέν για τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας, της αστυνομίας και της μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ).Σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας το κλείσιμο των φροντιστηρίων.
Διάσταση και στα ΜΜΕ
Μερίδα του τύποι υποστηρίζει ότι όλη η Τουρκία τάσσεται υπέρ της συνέχισης λειτουργίας των φροντιστηρίων και επικαλείται απόψεις πολιτικών, θεολόγων, συγγραφέων που συνηγορούν υπέρ της λειτουργίας τους.Αντίθετα, άλλα ΜΜΕ γράφουν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ενοχλημένος με την πολιτικοποίηση των φροντιστηρίων. Τα φροντιστήρια υπηρετούν διάφορους σκοπούς και γι αυτό πρέπει να κλείσουν,υποστηρίζει αυτή η πλευρα. Την αποφόρτιση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών ανέλαβε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Γκιουλ που εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν είναι δυνατόν τα φροντιστήρια να παρέχουν την ίδια εκπαίδευση που εξασφαλίζουν τα κανονικά σχολεία και πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσει η επίλυση των προβλημάτων που οδήγησαν τους μαθητές στην απόφαση να στραφούν στα φροντιστήρια για την παράλληλη εκπαίδευσή τους.
Ποιός είναι- τι πρεσβευει ο Γκιουλέν
Ο Γκιουλέν, που έχει μεγάλη επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο, έχει ιδρύσει τεράστιο δίκτυο εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, μονάδες για εκδόσεις, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, με την μεγάλη οικονομική δύναμη που έχει πλέον .Ο Γκιουλέν ξεκίνησε του ως ιμάμης, αλλά στην πορεία δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο θρησκευτικό-κοινωνικό κίνημα, που αναλυτές λένε ότι έχει υπερβεί τα όρια της Τουρκίας και επεκτάθηκε στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Η καινοτομία του κηρύγματός του είναι, ότι συνδυάζει τον ισλαμισμό με δυτικές αντιλήψεις και πρακτικές. Υποστηρίζει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στον σύγχρονο κόσμο, αλλά με τρόπο που να διατηρεί τον συντηρητικό τρόπο ζωής στην ιδιωτική σφαίρα. Οι αντιλήψεις και το θρησκευτικο-κοινωνικό κίνημα του Γκιουλέν επηρέασαν πολύ τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό του κ. Ερντογάν και του κόμματός του- αλλά σταδιακά 'ήρθε η ώρα της σύγκρουσης, όπως λένε αναλυτές. Πέραν αυτού βέβαια η δράση του και οι απόψεις του είναι και ''καρφί στο μάτι'' των κεμαλιστών.