18 Νοεμβρίου 2013

Ιστορική συνάντηση μέσω… αγωγού

ΤΟΥΡΚΙΑ Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μπαρζανί επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Ντιγιάρμπακιρ, όπου τον υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων ο Ερντογάν

Του Νικόλα Ζηργάνου

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/11/turkey4845.jpgΛίγες ημέρες μετά τη συμφωνία-μαμούθ μεταξύ της Αγκυρας και του Ερμπίλ για την κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν τον κουρδικό μαύρο χρυσό και το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε το Σάββατο τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, στην άτυπη πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν, Ντιγιάρμπακιρ. Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Κούρδου ηγέτη στην περιοχή, μετά το 1992. Μπροστά σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ανέμιζαν τις πράσινες, λευκές και πορτοκαλί κουρδικές σημαίες, ο Μπαρζανί στήριξε την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ που έχει δρομολογήσει ο Ερντογάν, τη χαρακτήρισε «ένα γενναίο βήμα για την ειρήνη» και ζήτησε από τους «Κούρδους και Τούρκους αδελφούς» να την υποστηρίξουν. «Είναι η ώρα για ενότητα στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Κούρδος ηγέτης και έκλεισε την ομιλία του στην τουρκική γλώσσα, με το σύνθημα «ζήτω η κουρδο-τουρκική φιλία. Ζήτω η ειρήνη και η ελευθερία».


Στην αντιφώνησή του ο Ερντογάν ξεστόμισε για πρώτη φορά τη λέξη «Κουρδιστάν» («με χαρά χαιρετίζω τον επικεφαλής του Ιρακινού Κουρδιστάν», είπε), χαρακτήρισε την επίσκεψη ιστορική και υποσχέθηκε ότι στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας θα απελευθερωθούν οι Κούρδοι κρατούμενοι και θα δοθεί αμνηστία στους εξόριστους αντάρτες που θα καταθέσουν τα όπλα. Αναφερόμενος σε μια εικονική πραγματικότητα, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός υποστήριξε -«ξεχνώντας» τους χριστιανούς- ότι «δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις στη νέα Τουρκία. Οι Κούρδοι, οι Αραβες, οι αλεβίτες, οι σουνίτες, οι σιίτες, οι γυναίκες, είτε φορούν μαντίλα είτε όχι, είναι όλοι πολίτες πρώτης κατηγορίας».

Το άνοιγμα του Ερντογάν προς του Κούρδους συνεχίστηκε και με την πρώτη του επίσκεψη στο δημαρχείο του Ντιγιάρμπακιρ, όπου συναντήθηκε με τον επί δεκαετία δήμαρχο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, ηγετικό στέλεχος του κουρδικού κόμματος για την «Ειρήνη και τη Δημοκρατία» (BDP), και την αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βουλευτή του κόμματος, Λεϊλά Ζάνα. Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίτς.

Πολιτική με 400 γάμους

Μπαρζανί και Ερντογάν παρακάθησαν και σε γαμήλιο γλέντι 400 ζευγαριών νεαρών Κούρδων που παντρεύτηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, ενώ παράσταση έδωσε ο Κούρδος τραγουδιστής και ποιητής Σιβάν Παουέρ. Ο Παουέρ, πολιτικός εξόριστος στο Ιρακινό Κουρδιστάν, επέστρεψε με την ευκαιρία της επίσκεψης Μπαρζανί στην Τουρκία, ύστερα από 37 χρόνια.Η Αγκυρα προσπαθεί με επίθεση φιλίας προς τους Κούρδους να τους ενσωματώσει στην ειρηνευτική διαδικασία, να τους αποσπάσει από την επιρροή των αυτονομιστών του ΡΚΚ και να δρέψει εκλογικά οφέλη, εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών της άνοιξης. Η προσέγγιση του Ερντογάν με τον Μπαρτζανί έχει επίσης στόχο να ελέγξει τις εξελίξεις στο Συριακό Κουρδιστάν, όπου οι οπαδοί του ΡΚΚ προωθούν σχέδιο αυτονομίας.