Χαρίτος Πάνος Η επαναπροσέγγιση της Αμερικής με το Ιράν, που δρομολογείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, λίγο έλειψε να περάσει σε δεύτερη μοίρα στην παγκόσμια ειδησεογραφία εξαιτίας του ρήγματος που δείχνει να βαθαίνει μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.Πιο συγκεκριμένα ο Τζον Κέρι σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή τηλεόραση καυτηρίασε τους χειρισμούς και την τακτική του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους αφήνοντας να φανεί η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τη διαχείριση από πλευράς του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.Δεν είναι λίγοι οι ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές που επισημαίνουν ότι το ρήγμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ βαθαίνει. Ότι οι Τζον Κέρι και Μπάρακ Ομπάμα έχουν αποφασίσει να εκθέσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την ανειλικρίνειά του, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν και Ισραηλινοί αναλυτές.

Μέσα από συγκεκριμένες δηλώσεις όπως:
* "Αλήθεια θα θέλατε μια τρίτη ιντιφάντα;".
* "Θα υπάρξει αυξημένη απομόνωση του Ισραήλ [και] αύξηση της εκστρατείας απονομιμοποίησής του".
* "Πώς, εφόσον λέτε ότι εργάζεστε για την ειρήνη και θέλετε ειρήνη με την Παλαιστίνη, ξεκινάτε να χτίσετε σε μια περιοχή που μελλοντικά θα πρέπει να είναι η Παλαιστίνη; Αυτό δείχνει πως δεν είστε σοβαροί".
* "Ξέρω πως υπάρχουν, ότι μεγάλωσαν και αποδέχθηκαν το υπάρχον status quo. Λένε πως σήμερα έχουν το τείχος και νιώθουν ασφαλείς και δεν ζουν πλέον σε καθεστώς καθημερινής σύγκρουσης. Ε, λοιπόν, σας έχω νέα... Το σημερινό status quo δεν θα είναι αυτό που θα ισχύει αύριο ή τον επόμενο χρόνο. Οι Παλαιστίνιοι, ο αραβικός κόσμος, οι γύρω χώρες θα πιέσουν με άλλους τρόπους για να πετύχουν την αλλαγή".

Η απάντηση από πλευράς Νετανιάχου ήταν σύντομη: «Το Ισραήλ δεν θα ενδώσει σε τακτικές εκφοβισμού» ανέφερε.Σύμφωνα με Ισραηλινούς πολιτικούς ο Μπάρακ Ομπάμα σχεδιάζει να θέσει τον Νετανιάχου προ των ευθυνών του εάν δεν υπάρξει άμεσα πρόοδος στις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Αυτό σημαίνει, απλά, ένα σχέδιο επίλυσης του Παλαιστινιακού που φέρεται να έχει εκπονήσει η Ουάσιγκτον και το δρομολογεί για τις αρχές του επόμενου έτους.Μετά τις δηλώσεις Κέρι και κατόπιν των εξηγήσεων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος για το σχέδιο 22.000 νέων κατοικιών στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός.Η Ουάσιγκτον ενέδωσε στις πιέσεις του Ισραήλ για να αποφευχθεί μια «κακή συμφωνία» με το Ιράν.Ωστόσο, πίσω από τα χαμόγελα που κυριαρχούν στις κοινές εμφανίσεις Κέρι και Νετανιάχου, η θέρμη απομακρύνεται όταν κλείνουν τα φώτα και φεύγουν οι κάμερες.