21 Νοεμβρίου 2013

Εύθραυστες οι ισορροπίες ΕΕ-Ρωσίας-Ουκρανίας λίγο πριν το Βίλνιους

http://en.ria.ru/images/16210/29/162102915.jpgΜια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο της Ανατολικής Συνεργασίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η Ουκρανία θα αποφασίσει να γίνει ένα εν δυνάμει μέλος της ΕΕ ή θα ενταχθεί στην υπό τη Ρωσία Τελωνειακή Ένωση. Αρκετοί αναλυτές στις Βρυξέλλες μιλούν για ανταγωνισμό Ανατολής και Δύσης για την Ουκρανία.«Ακούγεται, κατά κάποιον τρόπο, σαν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που πήρε παράταση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι ένας αγώνας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ ή μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ. Αλλά ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μία λύση που θα φέρει τις χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας πιο κοντά στην ΕΕ» δήλωσε ο Πίτερ Σόντεργκαρντ .Η Μόσχα υπόσχεται στο Κίεβο επικερδείς οικονομικές συμφωνίες στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. Αυτή, βασίζεται στους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Η Ευρώπη προσφέρει μακροπρόθεσμη προοπτική όπως προνομιακές εμπορικές σχέσεις. Αλλά η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Η συμφωνία με την ΕΕ αποκλείει την ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση με τη Ρωσία. Για αυτό πιστεύω ότι η Ουκρανία δεν θα υπογράψει τη συμφωνία» είπε ο Κρίστιαν Φόρστνερ Διευθυντής του Ιδρύματος Χανς Σέιντελ.Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αποκαλώντας την τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα.Η Μόσχα αποθάρρυνε έντονα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία στη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης.«Πιστεύω ότι είναι μια λάθος στρατηγική από την πλευρά της Ρωσίας. Η Ρωσία θα πρέπει να ενδιαφέρεται για χώρες με κράτος δικαίου, καλή διακυβέρνηση και με ελευθερία δημοκρατία στα σύνορά της. Αλλά φαίνεται ότι οι κατέχοντες την εξουσία αυτή τη στιγμή στη Ρωσία θεωρούν αυτές τις χώρες ως απειλή» δήλωσε ο Ρόλαντ Φροϊντενστάιν από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί λίγο πριν τη Σύνοδο στο Βίλνιους. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν μόνο μία φορά φέτος ενώ η παραδοσιακή ευρωρωσική σύνοδος στο τέλος της χρονιάς αναβλήθηκε.Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις προσδοκίες μίλησε από το Στρασβούργο ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Βέρνερ Σουλτς στον απεσταλμένο του Euronews Ρούντολφ Χέρμπερτ.

Euronews:
Δεν θα ήταν πιο εύκολο ή ακόμα πιο σωστό να υποστηρίξετε την Ουκρανία στη διαδικασία εκδημοκρατισμού αντί να περιμένετε να προσαρμοστεί εκείνη στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές;
Β. Σουλτς: Δεν βλέπω κάποια αντίφαση σε αυτό. Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ταυτίζονται με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αλλά όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις- είτε στον οικονομικό τομέα ή τους φορολογικούς νόμους ή το νομικό σύστημα γενικά- δεν θα έρθουν από μόνες τους. Οι παραδόσεις που το ισχύον σύστημα βασίζεται χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και προφανώς δεν μπορούν να μείνουν έτσι. Υπάρχουν σε ισχύ νόμοι που δημιουργήθηκαν από τον Στάλιν. Χωρίς την καθοδήγηση και την πίεση της ΕΕ, τέτοια πράγματα δεν θα εξαφανιστούν.

Euronews: Ναι, αλλά η Ρωσία ασκεί επίσης πίεση στην Ουκρανία, οικονομική και πολιτική. Δεν απειλείται η Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας που αμφιταλαντεύονται μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ; Δεν θέτουμε σε κίνδυνο αυτές τις χώρες;
Β. Σουλτς: Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ενώ η ΕΕ προσπαθεί να δημιουργήσει κίνητρα, η Ρωσία πιέζει, απειλεί και εκβιάζει την Ουκρανία. Δεν θέλουμε από την Ουκρανία να γυρίσει εντελώς την πλάτη στη Ρωσία, αυτός είναι μάλλον στόχος του προέδρου Πούτιν.
Λέει ότι εάν η Ουκρανία υπογράψει τη συνθήκη συνεργασίας με την ΕΕ, αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία. Σκέφτεται μέτρα προστασίας εναντίον της Ουκρανίας, ότι έχει ξεκινήσει ένας εμπορικός πόλεμος και η Ρωσία έχει ήδη μπλοκάρει το φυσικό αέριο δύο φορές. Χρησιμοποιούνται όλων των ειδών οι εκβιασμοί ώστε να οικοδομήσουν πάλι μία πιο χαλαρή Σοβιετική Ένωση.
Δεν εμποδίζουμε την Ουκρανία να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά η Ουκρανία δεν είναι σταθερή. Μία φορά εδώ την άλλη εκεί. Αυτό θα οδηγήσει σε σύγχυση μακροπρόθεσμα και η Ουκρανία θα αρχίσει να ζαλίζεται. Δεν θα ξέρει πού ανήκει και αυτό σίγουρα δεν έχει οδηγήσει σε εσωτερική ασφάλεια στην Ουκρανία.Η Ουκρανία πρέπει μόνη της να αποφασίσει, και πιστεύω ότι έτσι θα έχουμε χαρούμενο τέλος. Θα αποφασίσει μόνη της υπέρ της Δυτικής Ευρώπης και της ΕΕ ενώ δεν θα ξεκινήσει μία νέα εποχή των παγετώνων σε σχέση με τη Ρωσία.

Euronews:Και όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας; Αυτή η σύγκρουση δεν θέτει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις;
Β. Σουλτς:Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας είναι τεταμένες. Δεν θέλαμε αυτή τη σύγκρουση αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να δειλιάσει τώρα. Δεν πρέπει να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της ρωσική πίεσης, η Ρωσία , άλλωστε, ζήτησε ειδική μεταχείριση. Δεν ήθελε να γίνει μέλος της Ανατολικής Συνεργασίας. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να υπογράψουμε μία συνθήκη συνεργασίας με τη Ρωσία. Αλλά τα πράγματα δεν προχωρούν, γιατί η Ρωσία δεν κάνει καμία πρόοδο όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Μάλλον οπισθοδρομεί.
Copyright © 2013 euronews


Ρωσικές πιέσεις στην Ουκρανία λόγω σύνδεσης με την Ε.Ε.

Ορατές στην ουκρανική οικονομία είναι οι συνέπειες της ρωσικής αντίδρασης στην πρόθεση του Κιέβου να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Το euronews βρέθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες της χώρας, με σημαντικές εξαγωγές.Η βιομηχανία θα επηρεαστεί, μεταξύ άλλων, λόγω των αυστηρών ελέγχων που σκοπεύει να ξεκινήσει η Μόσχα.
Στόχος της Ρωσίας είναι να πιέσει την Ουκρανία να συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.“Έχουμε ορισμένες πληροφορίες από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Δεν έχουμε λάβει κάνενα έγγραφο με συγκεκριμένες απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα που στέλνουμε στη Ρωσία. Μέχρι τώρα τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοιχτοί σε έλεγχο του εργοστασίου μας”, εξηγεί ο διευθυντής ανάπτυξης της βιομηχανίας.

Η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσει στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου.Έτσι θα είναι μηδενικοί οι δασμοί για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που θα εισάγονται.“Η επίθεση εναντίον των επικεφαλής των μεγάλων ουκρανικών επιχειρήσεων, ανθρώπων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, γίνεται διότι αυτοί εργάζονται περισσότερο στο παρασκήνιο για την σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί προσωπικά στηρίζουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, τονίζει πολιτικός αναλυτής.Η ουκρανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη.
Κάποιοι στηρίζουν τη σύνδεση με τη Ρωσία και κάποιοι άλλοι τη σύνδεση με τους Ευρωπαίους.

Ο ανταποκριτής του euronews μεταδίδει:
“Οι εμπορικοί περιορισμοί που πλήττουν τις μεγάλες ουκρανικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές κεφαλαίου, έχουν μαλακώσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει το Κίεβο για να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης περί τα τέλη Νοεμβρίου”.
Copyright © 2013 euronews