21 Νοεμβρίου 2013

« Ο Σαμαράς αναζητά στήριξη» τιτλοφορείται το άρθρο

Πικρόχολα σχόλια από την Handelsblatt καθώς το συνέδριο που θα μιλήσει ο Σαμαράς διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung Το σημερινό άρθρο της εφημερίδας είναι αρκετά "πικρόχολο" καθώς δεν είναι αυτή που διοργανώνει το συνέδριο, στο οποίο θα παραβρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά η αντίπαλη εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.Το δημοσίευμα τονίζει πως οι συνομιλίες ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας χαρακτηρίζονται από αμοιβαία δυσπιστία και εντεινόμενη απόγνωση , επισημαίνοντας πως «οι διαπραγματεύσεις  θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας».  Μάλιστα, σύμφωνα με την Handelsblatt, «αυτή θα είναι η προειδοποίηση που θα μεταφέρει ο Σαμαράς στην Μέρκελ την Παρασκευή».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για προβλέψιμη απάντηση από την πλευρά της Μέρκελ, εκτιμώντας ότι η Καγκελάριος «θα εξάρει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση των Αθηνών να επιδείξει αντοχή και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να ελπίζει σε παραχωρήσεις».
Η Handelsblatt αναφέρει πως μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τονίζει ότι η Άγκελα Μέρκελ χαίρεται για την επίσκεψη του Σαμαρά, ωστόσο «στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός για τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την Τρόικα».Και «την ευθύνη για αυτό χρεώνει το Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση και όχι στους ελεγκτές (της Τρόικας)», καταλήγει το δημοσίευμα.

"Οι οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας ήταν γνωστές"
Στην ίδια εφημερίδα, φιλοξενείται συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ με κεντρικό θέμα την Ευρώπη και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη,Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την στήριξη της ευρωζώνης για πολλά χρόνια και ότι θα δοκιμασθεί η υπομονή των εταίρων της, ο Ρόμαν Χέρτσογκ παρατηρεί: «Το ότι η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική ισχύ άλλων κρατών ήταν για πολλούς πολιτικούς εξ αρχής σαφές. Και όπως συμβαίνει συχνά, οι οικονομικές αδυναμίες ήταν γνωστές ωστόσο δεν υπήρχαν προβλήματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της θρησκείας. Αντίθετα, η γειτονική της Τουρκία είναι οικονομικά πολύ ισχυρότερη, αλλά τα άλλα ζητήματα δεν συνάδουν (με την Ευρώπη)». Τέλος, ο γερμανός πρώην πρόεδρος απαντά στην υπενθύμιση της Handelsblatt ότι η Ελλάδα έχει το ατού να είναι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. «Ως μητέρα χώρα της Δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα».

Πηγήnewmoney.gr