21 Νοεμβρίου 2013

Αντιστάσεις Η Τουρκία επιδιώκει να καταστεί… ηγεμονική δύναμη

Με τον Σάββα Ιακωβίδη Η Τουρκία έχει ασυγκράτητες μεγαλοϊδεατικές βλέψεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, εννοεί να αναβιώσει την πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία, από τα πρόθυρα της Βιένης μέχρι τα βάθη της Ασίας. Επιδίδεται σε φαραωνικά έργα - μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, μεγαλύτερη γέφυρα, κτλ. Ήδη, από την εποχή του Τουργκούτ Οζάλ είχε γίνει λόγος για υπερεξάπλωση της Τουρκίας.Ο Ερντογάν όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, έχουν θέσει ως χρονικό όριο το 2023, όταν θα συμπληρώνεται 100ετηρίδα από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μόλις πρόσφατα, κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία, ο Ερντογάν είχε εξοργίσει τους Αλβανούς, υποβάλλοντας ότι ανήκουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο Γιλτίτ Μπουλούτ, επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του Τούρκου Πρωθυπουργού, εκδίπλωσε τα επεκτατικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια του Ερντογάν και τη φιλοσοφία που διέπει την πολιτική του.
Αφού αναφέρθηκε στην εχθρική στάση ευρωπαϊκών όπως και τουρκικών Μέσων έναντι της τουρκικής κυβέρνησης, υπέδειξε πως, πριν από δέκα χρόνια, η τουρκική και αυστριακή οικονομία βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο. Σήμερα, ισχυρίζεται ο Μπουλούτ, η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ικανοποιεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ καθώς το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 30% του ΑΕΠ, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες έχει φτάσει στο 100% του ΑΕΠ. Και πρόσθεσε με έκδηλη αλαζονεία:
«Η Γερμανία και η Ε.Ε. πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει πλέον η παλαιά Τουρκία, που μπορεί να ελεγχθεί και να χειραγωγηθεί. Δεν υπάρχει πια ο ασθενής του Βοσπόρου», επισήμανε ο σύμβουλος του Ερντογάν. Για να υποβάλει πως στόχος της Τουρκίας είναι η αύξηση του ΑΕΠ στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023, και υπέδειξε: «Η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της Τουρκίας, για το δικό της καλό», λέγοντας πως, προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη ισχύ της, η Ευρώπη χρειάζεται τους πόρους της Τουρκίας, δηλ. το εργατικό δυναμικό και την ενέργεια (που δεν διαθέτει, αλλ’ είναι διαμετακομιστικός σταθμός).

Είπε και άλλα αλαζονικά ο σύμβουλος του Ερντογάν: «Από τώρα και στο εξής όλοι θα στρέφονται προς την Τουρκία. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, παλαιότερα, όλοι οι Τούρκοι ήθελαν την ελληνική υπηκοότητα. Σήμερα ισχύει το αντίστροφο», παραβλέποντας ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει διαβατήρια και ταυτότητες στο σύνολο σχεδόν των Τουρκοκυπρίων.

Όμως, ο σύμβουλος του Ερντογάν ήταν έκδηλα αποκαλυπτικός σε έναν άλλο τομέα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε μιλήσει πρόσφατα για μια νέα, μεγάλη Τουρκία. Και ο Μπουλούτ πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε ηγεμονική χώρα, όχι ιμπεριαλιστική. Μετά την κατάρρευση των μοναρχιών ιδρύθηκαν τα εθνικά κράτη (Συνθήκη της Βεστφαλίας, 1648). Τώρα αυτά τα κράτη αποφεύγουν τους μεγάλους συνασπισμούς δυνάμεων ή τους άξονες. Η Τουρκία θα είναι μια από αυτές τις δυνάμεις».

Πώς θα γίνει μια τέτοια δύναμη, αν ποτέ γίνει; Με την επέκτασή της, δηλ. με κατακτήσεις και με ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις. Εισέβαλε και κατέχει τη μισή Κύπρο. Δεν την εγκαταλείπει επειδή τη θεωρεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της για επικράτηση στην Αν. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Ισραήλ ακριβώς εμπίπτει σε αυτό το πλαίσιο. Για να ηγηθεί του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου, γι΄ αυτό και συγκρούστηκε με το Ισραήλ.

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων ανοίγει την όρεξή της για διαμοιρασμό -ενώ δεν δικαιούται- ή για αρπαγή τους. Το δόγμα Νταβούτογλου απέτυχε, αλλ’ οι σχεδιασμοί της Τουρκίας δεν σταματούν. Εκτός και αν τους ακυρώσουν αυτοί που σήμερα την έχουν ως δύστροπο, αναξιόπιστο και επισφαλή σύμμαχο.