21 Νοεμβρίου 2013

Συνέντευξη για Κυπριακό και...ποδόσφαιρο «Ανακάλυψε» την Κύπρο ο Ερντογάν - Υπέρ της συμφωνίας με την ΚΟΠ

«Ανακάλυψε» την Κύπρο ο Ερντογάν - Υπέρ της συμφωνίας με την ΚΟΠ
Άγκυρα: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αλλά και στις προοπτικές ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.Για το Κυπριακό είπε πως η βόρεια Κύπρος ξέρει τι θα πει η νότια και τανάπαλιν. Γι’ αυτό, ανέφερε, «ας καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δοθεί ένα τέλος στο θέμα αυτό». Και μπορεί, είπε, στο τέλος να υπάρξει ένα ενωμένο νησί.Γιατί, συνέχισε, όταν ένας αναφέρεται στην ΕΕ για Κύπρο, δεν μιλά για ενωμένο νησί καθώς είναι διαχωρισμένο. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία της ΚΟΠ με την τουρκοκυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου. «Θα ήθελα», είπε, «να γίνουν παρόμοια πολιτικά βήματα». Για τα ευρωτουρκικά ο Ερντογάν είπε πως θα πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24.


Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως το ψευδοκράτος θα γίνεται όλο και πιο ισχυρό όσο οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν τις αμφισβητήσεις τους στην τράπεζα των συνομιλιών. Ο Έρογλου είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν ειρηνικά στην Κύπρο έχοντας την εγγύηση της Τουρκίας, η οποία αυξάνεται μέρα με τη μέρα και το ψευδοκράτος αναπτύσσεται. Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, όπως ανέφερε, συνεχίζονται επί πολλά έτη και πάντα οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν όλα τα έγγραφα.

* Το Κυπριακό συζήτησαν χθες στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Τουρκίας.

* Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Andres Fog Rasmussen σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. «Θέλω να δω την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό», είπε ο κ. Rasmussen και πρόσθεσε ότι μια λύση στη νήσο θα είναι προς όφελος των λαών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ανέφερε, επίσης, ότι μία λύση στην Κύπρο θα αναπτύξει περαιτέρω τον συνεταιρισμό ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ερωτηθείς να σχολιάσει την παρουσίαση των τουρκικών στρατευμάτων στη νήσο, ο κ. Rasmussen είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί στο θέμα αυτό.

Γράφουν: Κώστας Βενιζέλος / philenews