Το σύστημα προορίζεται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Για τη Ρωσία η ανάπτυξη στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Ρουμανία και την Πολωνία, είναι απαράδεκτη κατ΄αρχήν. Η εγκατάστασή τους δημιουργεί απειλή για τις ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις – τόσο για τα πυραυλικά στρατεύματα στρατηγικού προορισμού, όσο και για τις θαλάσσιες πυρηνικές δυνάμεις, - παρατήρησε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μιχαήλ Χονταριόνοκ.
- Η εγκατάσταση των αντιπυραυλικών συστημάτων πολύ κοντά στις περιοχές ανάπτυξης των ρωσικών πυραυλικών στρατευμάτων στρατηγικού προορισμού και μαχητικής υπηρεσίας των υποβρύχιων καταδρομικών στρατηγικού προορισμού μπορεί να αποδυναμώσει ουσιαστικά το απαντητικό ή χτύπημα-αντίποινο κατά του πιθανού εχθρού. Για αυτό το λόγο η θέση της Ρωσίας εδώ είναι μονοσήμαντη - αυτό μπορεί να μας βλάψει σημαντικά.

Η θέση των Ρώσων εμπειρογνωμόνων σ’αυτό το σημαντικότερο για την εθνική ασφάλεια ζήτημα είναι ομόφωνη – η ανάπτυξη των στοιχείων της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη μπορεί να υπονομεύσει το στρατηγικό πυρηνικό δυναμικό της Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί αρνιούνται να δώσουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν στρέφεται ενάντια στη Ρωσία και περιορίζονται μόνο σε προφορικές διαβεβαιώσεις. Η ουσία δε του ζητήματος εδώ συνίσταται στο ότι για την αμερικανική πλευρά η δημιουργία παγκόσμου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας έχει γίνει πλέον έμμονη ιδέα, - είπε ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Κονοβάλοφ.

- Αυτό οφείλεται στην επιθυμία των ΗΠΑ να στήσουν κάποιο Σιδηρούν Παραπέτασμα γύρω από τη χώρα ενάντια σε πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από τα έξω. Μάλιστα, είναι έτοιμες να κάνουν το πάν για την επίτευξη αυτού του σκοπού τους και όταν γίνεται λόγος για κάποιες εγγυήσεις (κυρίως στη Ρωσία, ισχυρή πυρηνική δύναμη) ότι η αντιπυραυλική τους ασπίδα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, οι Αμερικανοί δεν θέλουν, βέβαια, να δώσουν τέτοιες εγγυήσεις. Διότι αυτό θα υπονομεύσει την αντίληψή τους για τη δημιουργία σιδηρούν παραπετάσματος ακριβώς γύρω από τις ΗΠΑ. Όταν οι ΗΠΑ μιλούν για την προστασία της Ευρώπης, αυτό είναι ένα άλλο σημείο της αντίληψής τους. Πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ και η δημιουργία γύρω τους συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας είναι το κύριο καθήκον της κυβέρνησης και του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο σύνολο πιθανών μέτρων από την πλευρά της Ρωσίας σαν απάντηση στην ανάπτυξη των στοιχείων της αντιπυραυλικής άμυνας είχε δημοσιευθεί επανειλημμένα, - παρατήρησε ο εμπειρογνώμονας. Πρόκειται για την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Iskander στην περιοχή του Καλινινγκράντ και ορισμένες ενέργειες των πυραυλικών δυνάμεων στρατηγικού προορισμού, αν δοθεί τέτοια εντολή από την ηγεσία της χώρας. Από την άλλη πλευρά όμως η επανέναρξη της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν συμφέρει σε καμιά από τις δύο πλευρές. Σήμερα, το αντίθετο, οι χώρες θα πρέπει να δρουν από κοινού, επιλύνοντας, για παράδειγμα, τα προβλήματα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.