29 Οκτωβρίου 2013

Μόνο το 20% των αγνοουμένων του '74 ταυτοποιήθηκαν

Του Θησέα Ιωάννου.
 Η σημερινή ημέρα καθορίστηκε, στις 22 Απριλίου του 2010, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Ημέρα Αγνοουμένων. Ημέρα απόδωσης τιμών στους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας του 1974.Γονείς φεύγουν χωρίς να μάθουν τι έγινε τελικά το σπλάχνο τους, ενώ σύζυγοι και παιδιά αναμένουν ένα νέο για τους αγαπημένους τους που χάθηκαν κατά την Τουρκική Εισβολή.Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκο Θεοδοσίου μόλις το 20% των αγνοούμενων έχει ταυτοποιηθεί από το 2006 που άρχισαν οι ταυτοποιήσεις: "Δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι οι ρυθμοί με τους οποίους εργάζεται το πρόγραμμα της διερευνητικής επιτροπής μέχρι στιγμής αποδεικνύονται πολύ αργοί για τις ανάγκες των οικογενειών". 
 
Σύμφωνα με τον κύριο Θεοδοσίου, αυτή την στιγμή υπάρχουν στο εργαστήριο οστά που υπολογίζεται ότι ανήκουν σε πεντακόσιους νεκρούς αλλά δεν γνωρίζουν αν είναι όλοι από τον κατάλογο των αγνοουμένων.Χαρακτήρισε το ρυθμό αναγνώρισης πολύ αργό: "Δηλαδή μιλούμε για άλλα δέκα χρόνια δεδομένου ότι πάνε όλα καλά. Να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Τουρκία. Σε μια περίπτωση για να καταλάβετε δίπλα από ένα παραλιακό ξενοδοχείο στην Κερύνεια το celebrity υπάρχουν πληροφορίες επιβεβαιωμένες για μεγάλο ομαδικό τάφο υπάρχουν γύρο πισινές σπίτια και το αποκαλούν στρατιωτική ζώνη για να μην γίνουν εκταφές". 
 
Στην σημερινή ημέρα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων της Βουλής, Σκεύη Κουκουμά: "Γνωρίζουμε ότι το τιτάνιο έργο των ταυτοποιήσεων απαιτεί θέληση συντονισμό οικονομικούς πόρους ανθρώπους με επιστημοσύνη και σεβασμό στο έργο που επιτελούν και τεράστια αποθέματα ψυχικής αντοχής". 
 
Για τη σημερινή ημέρα εξέδωσαν ανακοινώσεις κόμματα και οργανώσεις.
http://www.ant1iwo.com/kypros/2013/10/29/mono-to-20-twn-agnooymenwn-toy-74-taytop/