29 Οκτωβρίου 2013

Τι φέρνει ο Σεργέϊ Λαβρόφ στον Α. Σαμαρά

http://nstatic.tanea.gr/16127130_Russia_Libya_JPEG_09b71.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMCUyZjI5JTJmMTYxMjcxMzBfcnVzc2lhK2xpYnlhLmpwZWctMDliNzEuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00
Του Ηλία Γ. Μπέλλου 
Με την προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις στα νέα ενεργειακά πεδία που αναδύονται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στα κράτη της περιφέρειας υπο την πίεση εσωτερικών πολιτικών αλλαγών, η Μόσχα στέλνει στην Αθήνα τον δεύτερο κορυφαίο αξιωματούχο της μέσα σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών. Δηλώνει έτσι συμμέτοχος στην διαδικασία διαμόρφωσης των συμμαχιών που σχηματίζονται όπως ο άξονας Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας που τείνει να ενταχθεί στην άμεση επιρροή της Ουάσιγκτον.

Καταφτάνει έτσι αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργέϊ Λαβρόφ ο οποίος αύριο Τέταρτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τον αντιπρόεδρο  της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο όπως και με τον υπουργό εθνικής άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η επίσκεψη έρχεται μετά από αυτή της προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο στα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε και δόθηκαν δημόσιες διαβεβαιώσεις πως η Ρωσία επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας αλλά και να επενδύσει στον ενεργειακό της κλάδο.

Μαζί με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών έρχεται και ο πρόεδρος της ΑΜΕ “Ρωσικοί σιδηρόδρομοι” Βλαντίμιρ Γιακούνιν που "κατεβαίνει" μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ  και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση και του ΟΛΘ, ζητώντας όμως μια συμφωνία - πακέτο η οποία προφανώς είναι ασύμβατη με την διαδικασία των διαγωνισμών που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι επαφές Αθήνας - Μόσχας γίνονται όμως και υπό την βαριά σκιά που εξακολουθεί να ρίχνει το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ νωρίτερα φέτος οπότε και η κυρίαρχη υποψήφιος Gazprom δεν υπέβαλε τελικά δεσμευτική προσφορά επικαλούμενη ευρωπαϊκές συναρτήσεις. Παρά ταύτα τόσο η Ματβιένκο όσο και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Gazprom έχουν δηλώσει πως όταν προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός η ρωσική εταιρεία θα είναι παρούσα.

Στο προσκήνιο βρίσκεται και η προσπάθεια του Μαξίμου να πιέσει τη Μόσχα για χαμηλότερες τιμές προμήθειας φυσικού αέριου ώστε να μειώσει τα κόστη τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή όσο και για την βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική εταιρεία για το σκοπό αυτό. Παράλληλα τονίζεται πως η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014 συμπίπτει με την έναρξης διαδικασίας της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για την δεσπόζουσα θέση της Gazprom στον εφοδιασμό της Ένωσης.

Από την πλευρά της η Ρωσία παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον και την διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται να τείνουν να καταστήσουν την περιφέρεια ως βασικό εναλλακτικό τροφοδότη, και ανταγωνιστή της Ρωσίας,  φυσικού αέριου της Ευρώπης. Ο Λαβρόφ έρχεται στην Ελλάδα μια μόνον εβδομάδα πριν από το μεγάλο ενεργειακό forum της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (American Association of Petroleum Geologists ή AAPG) που θα γίνει στην Αθήνα οπότε και αναμένεται να παρουσιασθούν περισσότερα στοιχεία από την νορβηγική  εταιρεία  ερευνών Petroleum Geo Services για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Το ανοιχτό θέμα του καθορισμού των ΑΟΖ τόσο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου όσο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με επίκεντρο το ζήτημα του Καστελόριζου τυγχάνει επίσης μεγάλης προσοχής από την Μόσχα. Όπως και το κλίμα αβεβαιότητας στην περιοχή από τις πολιτικές εξελίξεις σε Κάιρο και Συρία αλλά και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα αυτά.

Διπλωματικοί κύκλοι δεν αναμένουν «είδηση» από την επίσκεψη Λαβρόφ πέραν των δημόσιων διακηρύξεων για στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια που καταβάλει για την ανάταξη της οικονομίας και της δήλωσης ότι η  Μόσχα είναι παρούσα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όμως οι δυο πλευρές σαφέστατα διατηρούν ανοιχτό και ενεργό τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας, φροντίζοντας μάλιστα να το προβάλλουν προς πάσα κατεύθυνση.


Πηγή:www.capital.gr