29 Οκτωβρίου 2013

ΝΙΜΙΤΣ: ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ Το γνωστό, Σκοπιανό αδιέξοδο

http://static2.demotix.com/sites/default/files/imagecache/a_scale_large/700-8/photos/1308661702-statue-of-alexander-the-great-in-skopje_731628.jpg Αλλος ένας γύρος άκαρπων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, για να ανοίξει ένας νέος, στο αόριστο όμως μέλλον. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είχε την Πέμπτη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών κατ' ίδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, ενώ στη συνέχεια την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, δίχως όμως να διαπιστωθεί πρόοδος.Ο κ. Νίμιτς σημείωσε με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Εχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές για τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά».Ο κ. Βασιλάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι «ο εκπρόσωπος των Σκοπίων επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του».

Η Γαλλία λυπάται...
Εν τω μεταξύ, για «το «αδιέξοδο στις συνομιλίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ», τη λύπη της εξέφρασε η Γαλλία. Το ζήτημα της ονομασίας όμως βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.Την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, με την οποία απευθύνεται σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.«Αγκάθι» ωστόσο παραμένει η έλλειψη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας, γεγονός που παρουσιάζεται ως ένα από τα «εμπόδια» για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ. Σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, «ΒΝΡ», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, υπογράμμισε προ ημερών ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. είναι η οικοδόμηση καλών σχέσεων με τους γείτονές της.

Εκτός Ευρώπης
«Είτε θα οικοδομήσουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους είτε θα αναβάλλεται η ένταξή τους», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Κούρκουλας, επισημαίνοντας ότι για το τέλμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία δεν ευθύνεται η Ελλάδα, η οποία ανέκαθεν υπήρξε πολύ θετική στο θέμα της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση, η οποία θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Utrinski Vesnik», εκτίμησε με αφορμή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη του κ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ότι λύση «που δεν θα συμπεριλαμβάνει και το πρόβλημα της γλώσσας και της εθνικότητας» δεν μπορεί να είναι εφικτή.