24 Σεπτεμβρίου 2013

Γκιούλ:Ξεκάθαρη η βούληση της Τουρκίας για περιεκτική λύση

Από: sigmalive/ΚΥΠΕ
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είχε στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή που επικαλείται πηγές από την Προεδρία, στη συνάντηση είπε ότι είναι θετική η συμφωνία για τα χημικά όπλα της Συρίας, τονίζοντας όμως ότι το θέμα στη Συρία δεν είναι μόνο τα χημικά της όπλα, αλλά πρέπει να καθοριστεί μια περιεκτική πολιτική στρατηγική για έξοδο από την κρίση. Ήρθε πλέον ο χρόνος από άποψης αξιοπιστίας και κύρους, τα ΗΕ να κάνουν απτά βήματα, είπε.

Στη συνάντηση, προστίθεται, συζητήθηκε και το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Γκιουλ να δηλώνει πως είναι ξεκάθαρη η βούληση της Τουρκίας για μια περιεκτική λύση, προσθέτοντας ότι αυτή την προσέγγιση συμμερίζεται και η τ/κ πλευρά και πως σε περίπτωση που υπάρξει μια ανταπόκριση σε αυτά τα βήματα από την ε/κ πλευρά, θα επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της λύσης.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρεται και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας – Ελλάδας, σημειώνοντας ότι κράτησε πάνω από μία ώρα και σε αυτή συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Όπως αναφέρεται, σημαντικό μέρος της συνάντησης των Νταβούτογλου και Βενιζέλου κράτησε και το Κυπριακό. Οι δύο Υπουργοί, εξέφρασαν την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις στο νησί πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να δώσουν ένα αποτέλεσμα.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι η επίσκεψη των ειδικών αντιπροσώπων της τ/κ και ε/κ ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις σε Ελλάδα και Τουρκία θα συμβάλει στη διαδικασία λύσης.
Αναφέρει επίσης ότι οι κ. Νταβούτογλου και Βενιζέλος συζήτησαν το διμερές εμπόριο και την προοπτική επενδύσεων, τη συνεργασία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, θέματα που αφορούν το Αιγαίο και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 3ου Συμβουλίου Συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο Ελλάδας – Τουρκίας που θα γίνει του χρόνου.Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έδωσε πληροφορίες και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ του χρόνου και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προστίθεται, ανέφερε στη συνάντηση ότι η υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ είναι για την Τουρκία στρατηγικός στόχος και για την πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση η Τουρκία έχει προσδοκίες από την ΕΕ.

Οι διμερείς επαφές του κ. Νταβούτογλου, αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή, ξεκίνησαν το πρωί με συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και μετά τον Έλληνα ΥΠΕΞ, με τον ομόλογό του της Ιορδανίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου και της Μάλτας.Από τον ΥΠΕΞ της Μάλτας, προστίθεται, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε τη στήριξη της χώρας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ 2015-2016.