24 Σεπτεμβρίου 2013

Τρίγωνο στη Μεσόγειο

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

  • Βάσεις συνεργασίας έθεσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στις ΗΠΑ
  • Στις συναντήσεις ανάμεσα στα Υπουργεία αναμένεται να συζητούνται τα περιφερειακά και πολιτικά θέματα, καθώς και ζητήματα οικονομίας, επενδύσεων και τουρισμού, που ενδιαφέρουν τις τρεις χώρες
Βάσεις στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, έθεσαν το βράδυ της Κυριακής στις ΗΠΑ οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών. Οι κύριοι Κασουλίδης, Βενιζέλος και Fahmy, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές και πλέον τη σκυτάλη παίρνουν οι ομάδες τους για τα περαιτέρω. «Το επόμενο βήμα θα είναι οι Γενικοί Διευθυντές των τριών Υπουργείων, οι οποίοι θα συναντηθούν πολύ πιθανόν στο Κάιρο, όπου θα είναι η πρώτη συνεδρία και θα ακολουθούν συνεδρίες με τη σειρά στις τρεις πρωτεύουσες», εξήγησε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος θα έχει κατ’ αρχήν συμβολικό χαρακτήρα. «Μας χαροποιεί ως Κύπρο ιδιαίτερα ότι τρεις χώρες με παραδοσιακή φιλία, που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και φίλες χώρες, θεωρούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συνεννόηση και σε αυτό το τριμερές επίπεδο», πρόσθεσε.


Όλα καλά με την ΑΟΖ
Στις συναντήσεις ανάμεσα στα Υπουργεία αναμένεται να συζητούνται τα περιφερειακά και πολιτικά θέματα, καθώς και ζητήματα οικονομίας, επενδύσεων και τουρισμού, που ενδιαφέρουν τις τρεις χώρες. Θα γίνει, επίσης, από κοινού επεξεργασία προγραμμάτων, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, καθώς πληρούνται τα κριτήρια. Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου και Αιγύπτου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι η Αίγυπτος με την Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο, που αφορούν την ΑΟΖ, τα οποία ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου βρίσκεται σε ισχύ. «Κάποιοι, υποκινούμενοι από την Τουρκία, ήθελαν να αμφισβητήσουν, αλλά τώρα πλέον αυτού του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν πλήρως εκλείψει», είπε ο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η αμφισβήτηση αυτή δεν γινόταν σε επίπεδο Κυβέρνησης.

Παράλληλη δραστηριότητα

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συνεργασία που προωθείται με την Αίγυπτο δεν συγκρούεται με τις συνεργασίες που αναπτύσσονται με άλλες γειτονικές χώρες, αλλά θα λειτουργεί παράλληλα με αυτές. «Σημασία έχει να λειτουργήσουμε μέσα στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ως τρεις χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και για την ανάπτυξη. Άρα η πρωτοβουλία μας δεν γίνεται σε αντίθεση με άλλες χώρες ή με άλλες πρωτοβουλίες, αλλά γίνεται συμπληρωματικά», τόνισε. Επεσήμανε, παράλληλα, πως η τριμερής αυτή συνεργασία δεν επηρεάζει τη διμερή συνεργασία που έχουν μεταξύ τους οι χώρες και η οποία πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στα αντικείμενα που έχουν προσδιοριστεί. «Ένα βασικό αντικείμενο είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άρα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο. Αυτό μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με την ενέργεια, να αντλήσουμε πόρους, να δώσουμε προοπτικές ανάπτυξης στους λαούς μας», πρόσθεσε.

Θα αποδείξουμε τη βούλησή μας
Μετά τη συνάντηση των τριών Υπουργών, ο κ. Κασουλίδης προέβη και σε σύντομη δήλωση αναφορικά με το Κυπριακό. Όπως εξήγησε, κατόπιν σχετικής ερώτησης, υπάρχει κατοχή τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, η οποία πρόεκυψε μετά από μια παράνομη εισβολή. «Όλοι μιλούν για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο θα δοθεί έγκριση για επίθεση στη Συρία, αλλά η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο χωρίς να προηγηθεί κανένα ψήφισμα του Σ.Α.», είπε, τονίζοντας πως τα ψηφίσματα του Σ.Α. ζητούν από την Τουρκία να αποχωρήσει. Φυσικά, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη. «Ελπίζω ότι όλοι θα επιδείξουν πολιτική βούληση και εμείς θα αποδείξουμε ότι έχουμε πολιτική βούληση και θα την επιδείξουμε», κατέληξε.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/575823