24 Σεπτεμβρίου 2013

Ενεργή εμπλοκή Ελλάδας-Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό Βενιζέλος-Νταβούτογλου συμφώνησαν σε συναντήσεις με τους διαπραγματευτές

Ενερή εμπλοκή Ελλάδας-Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το ΚυπριακόΑθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΜε μία κίνηση που εμφανώς αλλάζει τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και προοιωνίζεται εντονότατη κινητικότητα από τον προσεχή Οκτώβριο, η Αθήνα και η Άγκυρα συμφώνησαν να ξεκινήσουν συναντήσεις διπλωματικών παραγόντων των δύο πλευρών με τον τουρκοκύπριο και τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή αντιστοίχως.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που εμπλέκει πλέον ενεργά τις δύο «μητέρες – πατρίδες» στις συνομιλίες σε μία προσπάθεια να λυθεί ο «γρίφος» του Κυπριακού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευ. Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, «πρόκειται για ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί μομέντουμ». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήταν κάτι που είχε ζητήσει η Λευκωσία από την Αθήνα.

Η συμφωνία αυτή, η οποία στο παρασκήνιο κυοφορείτο εδώ και αρκετούς μήνες, οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι κκ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για σειρά θεμάτων (Συρία, Αίγυπτος, ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θαλάσσιες ζώνες), ωστόσο το Κυπριακό βρέθηκε στη κορυφή των συνομιλιών.

Μάλιστα, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έχει προσεχώς συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, όπως τόνισε δημοσίως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) αναμενόταν επίσης συνάντηση του κυπρίου προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν.

Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι, με βάση τα ως σήμερα δεδομένα, θα διοριστεί υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος και θα αναλάβει την επικοινωνία με τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ. Το ζήτημα των συνομιλιών Αθήνας – Τουρκοκυπρίων είχε αναλυτικά συζητηθεί και στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Βενιζέλου με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται με τον κ. Ερτούγ «ως εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Απέκλεισε δε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη περί «τετραμερούς», η οποία αποτελεί πάγια επιδίωξη της Άγκυρας.

Ένα στοιχείο που απασχολεί εδώ και καιρό διπλωματικούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών είναι που θα διεξαχθούν αυτές οι συναντήσεις με τους διαπραγματευτές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πάντως, ο κ. Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να αναφέρει στον έλληνα συνομιλητή του ότι ίσως να μην είναι κακή ιδέα να επισκεφθούν οι δύο διαπραγματευτές, οι κκ. Ερτούγ και Α. Μαυρογιάννης, την Αθήνα και την Άγκυρα.

Όπως είναι σαφές, τους κκ. Νταβούτογλου και Βενιζέλο απασχόλησε και η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε και στις δημόσιες δηλώσεις του ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Ο τούρκος ομόλογός του άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εννοηθεί ότι μία τριμερής συνεργασία Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου ίσως να ήταν αποδοτικότερη. Και φυσικά εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα τείνει… ευήκοον ους στην τουρκική υποψηφιότητα, ενδεχομένως με το άνοιγμα ορισμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.