Ο ένας υπουργός μετά τον άλλο,
τέσσερις στους πέντε που κατέθεσαν την τροπολογία την περασμένη
Παρασκευή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών,
διαχωρίζουν τη θέση τους από το επίμαχο άρθρο 6, δείχνοντας άγνοια για
το ίδιο το άρθρο, παίρνοντας αποστάσεις από το περιεχόμενό του και
παραπέμποντας σε κεντρική πολιτική επιλογή, αφήνοντας ουσιαστικά έκθετο
το μέγαρο Μαξίμου.
Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι οι υπόχρεοι σε «πόθεν έσχες» (δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές, μέλη του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, εκδότες, δημοσιογράφοι κ.ά.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση δηλώσεως των μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών.Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί δίνει ασυλία σε παράνομες πράξεις με αντίκειμενο μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών.
Εάν ψηφιστεί, μπορεί να ξεπλύνει το όποιο πιθανό μαύρο χρήμα κρύβεται πίσω από την κατοχή και τη διακίνηση τέτοιων μετοχών, είτε αφορά μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών (μεγάλους εφοπλιστές ή μικρότερους μετόχους) είτε αφορά δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι απέκτησαν νόμιμα ή παράνομα (μίζες σε είδος) μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της κυβέρνησης, το εν λόγω άρθρο προωθήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο για το νόμο περί «πόθεν έσχες», και παραπέμπουν σε συνεργασία με το μέγαρο Μαξίμου.
Αν πράγματι αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί.
Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πέντε υπουργών που κατέθεσαν την τροπολογία, ανέφεραν στην «Ε» ότι ο υπουργός δεν έχει υπογράψει την τροπολογία, ούτε γνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου, διαχωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση του.
Από την πλευρά του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε η τροπολογία, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του σημειώνουν ότι ο υπουργός υπέγραψε διατάξεις του υπουργείου του αλλά δεν γνωρίζει για το συγκεκριμένο άρθρο.
Η «Ε» επικοινώνησε και με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, κύκλοι του οποίου δήλωσαν ότι ο υπουργός υπέγραψε την τροπολογία σε ό,τι αφορά άρθρο του υπουργείου του (πράγματι, υφίσταται άρθρο του υπουργείου Εργασίας), αλλά δεν γνωρίζει τίποτα και αυτός για το επίμαχο άρθρο 6.
Επίσης, από το γραφείο Τύπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου έλεγαν ότι ο ίδιος υπέγραψε την τροπολογία, καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά το υπουργείο του. Συγκεκριμένα, την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ΕΛΒΟ.
Ο πέμπτος υπουργός ο οποίος υπόγραψε την τροπολογία είναι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε δήλωση «πόθεν έσχες», δηλαδή σε δήλωση προς έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των ιδίων, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους υπόκεινται σύμφωναμε το νόμο 3213/2003 ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές, όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων και της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, οι γενικοί γραμματείς περιφερειών, οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι οι οποίοι διορίζονται με πράξη μονομελούς ή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου, οι πρόεδροι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου τη διοίκηση των οποίων ορίζει το Δημόσιο, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι πρόεδροι, διοικητές, υποδιοικητές, γενικοί διευθυντές των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι μέτοχοι εταιρειών με άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφωνικών σταθμών, οι μέτοχοι των εταιρειών που εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας, οι δημοσιογράφοι και άλλοι.