24 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αλβανία βλέπει νέα κεφάλαια στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Τουρκία

Την αποφασιστικότητα και την πλήρη ετοιμότητα της νέας αλβανικής κυβέρνησης να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στην αλβανική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής». Παράλληλα μίλησε και για νέα διάσταση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία.
Ο κ. Μπουσάτι ανέφερε ότι η αλβανική κυβέρνηση σε σχέση με την Ελλάδα “κουβαλάει” κάποια θέματα εδώ και δεκαετίες, τα οποία τόνισε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας σοβαρής συζήτησης με την ελληνική πλευρά.

Χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε αυτά τα θέματα, ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας σημείωσε ότι στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης θα βρεθούν το διεθνές δίκαιο, οι καλύτερες πρακτικές στις διεθνείς σχέσεις, η πολιτική καλής γειτονίας και το “ευρωπαϊκό μας μέλλον”. Αυτή η αντιμετώπιση, κατά τον ίδιο, θα βάλει τέρμα στις μέχρι τώρα σχέσεις "διαχείρισης κρίσεων με την Ελλάδα".Ο κ. Μπουσάτι αναφέρθηκε και στη νέα διάσταση που επιδιώκει να δώσει η Αλβανία στις σχέσεις της με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε “ένα είδος γέφυρας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο ή τη Μέση Ανατολή με τα Δυτικά Βαλκάνια”.Επίσης, η αλβανική κυβέρνηση, κατά τον ίδιο, αναγνωρίζει την υποστήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ πιστεύει πως η Τουρκία θα είναι ένας από τους βασικούς επενδυτικούς παράγοντες στην Αλβανία.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=388025