03 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν βλέπει ως εμπόδιο την Ελλάδα το αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ

http://media.townhall.com/Townhall/reu/d/2011%5C154%5C2011-06-03T182147Z_01_SKO04_RTRIDSP_0_MACEDONIA-ELECTIONS.jpgΗ προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε συνάρτηση με την εκκρεμότητα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, εξετάσθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, Αλί Αχμέτι.Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Αλί Αχμέτι τόνισε την ανάγκη η χώρα του να γίνει σύντομα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, θέτοντας το δίλημμα «ενσωμάτωση ή απομόνωση».

Αναγνώρισε παράλληλα πως «η Ελλάδα έχει δηλώσει τη συνδρομή της στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ». Η δήλωσή του αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, που έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει την Αθήνα -ακόμη και στην επιστολή που απέστειλε τον Ιούλιο στον Αντώνη Σαμαρά- ότι αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.Στο μεταξύ, οι πολιτικές ισορροπίες στην ΠΓΔΜ ανάμεσα στο αλβανικό στοιχείο και το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες, σε βαθμό να απειλείται η επιβίωση της συγκυβέρνησης.

 Παράλληλα, ο Αλί Αχμέτι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς να επισκεφθεί εκ νέου το προσεχές διάστημα την Αθήνα και τα Σκόπια, δίχως να αποκαλύψει εάν υπάρχει νέα πρόταση αναφορικά με την ονομασία της χώρας του από την πλευρά του Αμερικανού διπλωμάτη.Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωσή του, η πρόταση που είχε εισηγηθεί ο Μάθιου Νίμιτς ήταν η «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ δεν συμφωνεί με τα ονόματα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Σλαβο-Μακεδονία» και «Εθνική Δημοκρατία της Μακεδονίας».Νωρίτερα ο κ. Αχμέτι συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.