03 Σεπτεμβρίου 2013

«Θρίλερ» με πυραύλους στη Μεσόγειο - Επιτυχημένη δοκιμή πυραύλου ανακοίνωσε το Ισραήλ

Ρωσικά ειδησογραφικά πρακτορεία ανέφεραν εντοπισμό εκτόξευσης βαλλιστικών αντικειμένων στη Μεσόγειο, ωστόσο δεν υπήρξαν ενδείξεις πυραυλικής επίθεσης στη Συρία.Σε κοινή πυραυλική δοκιμή Ισραήλ-ΗΠΑ οφείλεται το περιστατικό.


Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε το πρωί «με επιτυχία» μια εκτόξευση πυραύλου στο πλαίσιο ισραηλινο-αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης. «Το υπουργείο Άμυνας και η αμερικανική MDA (Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας) εκτόξευσαν το πρωί της Τρίτης στις 9:15 έναν πύραυλο τύπου Ankor», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση αυτής της εκδοχής του πυραύλου, η οποία πραγματοποιήθηκε (...) πάνω από τη Μεσόγειο. Όλα τα στοιχεία του συστήματος λειτούργησαν όπως προβλεπόταν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 9:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δηλαδή περίπου την ίδια ώρα που το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ρωσικό ραντάρ εντόπισε την εκτόξευση δύο βαλλιστικών «αντικειμένων» στη Μεσόγειο.

Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε πως το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν εκτόξευσε κανένα πύραυλο από τα πλοία του στη Μεσόγειο.
"Κανένας πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να προσθέσει κανένα άλλο σχόλιο.

Ρωσικά ραντάρ εντόπισαν την εκτόξευση δύο βαλλιστικών «αντικειμένων προς την ανατολική Μεσόγειο από το κεντρικό της τμήμα σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η εκτόξευση εντοπίστηκε στις 10.16 πμ (ώρα Μόσχας- δηλαδή στις 9.16 ώρα Ελλάδας), από σταθμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Αρμαβίρ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, που έχει σκοπό τον εντοπισμό πυραύλων που προέρχονται από την Ευρώπη και το Ιράν.Όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε σχετικά.

Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στη Συρία, δεν υπήρξαν ενδείξεις πυραυλικής επίθεσης ή εκρήξεων στη Δαμασκό, εούτε και αναφορές εντοπισμού πυραυλικής επίθεσης ούτε από τη συριακή αεράμυνα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός «Αλ Μανάρ» του Λιβάνου.
Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία είχε επικρίνει τις ΗΠΑ επειδή έστειλαν πολεμικά πλοία κοντά στη Συρία λέγοντας πως οι αναπτύξεις αυτές θα αυξήσουν την ένταση καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα. «Η πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Όλεγκ Ντογκάγιεφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Ο ίδιος δήλωσε πως «η αποστολή πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους Kρουζ προς τις ακτές τις Συρίας έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην κατάσταση στην περιοχή».Πέντε αμερικανικά αντιτορπιλικά και ένα πλοίο αμφίβιας επίθεσης βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν χθες Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πεντάγωνο: Η δοκιμή πυραύλου Άροου δεν σχετίζεται με πιθανή επίθεση
Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε σήμερα πάνω από τη Μεσόγειο, στα πλαίσια κοινών Αμερικανο-Ισραηλινών γυμνασίων, ήταν «μία δοκιμή» και «δεν έχει καμία σχέση» με μία πιθανή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της Συρίας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.
«Η δοκιμή αυτή δεν έχει καμία σχέση με την στρατιωτική δράση που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να απαντήσουν στις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωσή του.
«Νωρίς το πρωί, ο αμερικανικό υπουργείο Αμύνης προσέφερε τεχνική συνδρομή κι υποστήριξη στην ισραηλινή αντιπυραυλική υπηρεσία για μία δοκιμαστική βολή ενός πυραύλου Σπάροου πάνω από τη Μεσόγειο», εξήγησε ο Λιτλ.

Η δοκιμή αυτή κατά τον ίδιο ήταν «από μακρού χρόνου» προγραμματισμένη προκειμένου να αξιολογηθεί η ικανότητα του συστήματος Άροου της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με μία «απειλή κατά του Ισραήλ».
Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, που τις τελευταίες ημέρες έχει αποστείλει αρκετά πολεμικά σκάφη του στη Μεσόγειο για να παρακολουθούν τις προετοιμασίες για ένα κτύπημα κατά των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε ανακοινώσει σήμερα το πρωί πως είχε εντοπίσει δύο βαλλιστικούς πυραύλους στο κεντρικό τμήμα της Μεσογείου. Το αντίστοιχο ισραηλινό υπουργείο έσπευσε να επιβεβαιώσει πως είχε εκτοξεύσει με τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού έναν πύραυλο Άνκορ—όπως ονομάζουν τον Σπάροου στην Ιερουσαλήμ.
www.kathimerini.gr