03 Σεπτεμβρίου 2013

Μόσχα: Εκτοξεύτηκαν «βαλλιστικά αντικείμενα» στην Αν. Μεσόγειο.ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΡΑΝΤΑΡ

(φωτογραφία αρχείου) Καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, με αφορμή την συριακή κρίση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για εκτόξευση «δύο βαλλιστικών αντικειμένων» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η ρωσική πρεσβεία στη Συρία, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποια επίθεση στη Δαμασκό.

Το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μετέδωσε ότι η εκτόξευση καταγράφηκε στις 10.16 ώρα Μόσχας από ραντάρ στο Άρμαβιρ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει πυραύλους από Ευρώπη και Ιράν.«Η διαδρομή αυτών των αντικειμένων ξεκινά από κεντρικό σημείο στη Μεσόγειο και κατευθύνεται στις ανατολικές ακτές», ανέφερε ο εκπρόσωπος.Τα πρακτορεία δεν δίνουν πληροφορίες για το ποιός πραγματοποίησε την εκτόξευση και αν υπήρξε κάποια πρόσκρουση. Πάντως η ρωσική πρεσβεία στην Συρία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν σημάδια για πυραυλική επίθεση ή εκρήξεις στην Δαμασκό, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν έχουν ενημέρωση για εκτόξευση πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει κάνει επισήμως κάποιο σχόλιο, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου φέρεται να έχει ενημερώσει τον πρόεδρο Πούτιν για το συμβάν. Ρώσος αξιωματούχος είχε ασκήσει προηγουμένως κριτική στις ΗΠΑ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στην Μεσόγειο, κοντά στη Συρία, επισημαίνοντας πως τέτοιες κινήσεις θα αυξήσουν την ένταση, καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα.«Η πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Όλεγκ Ντογκάγιεφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.
Ο ίδιος δήλωσε πως «η αποστολή πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους κρουζ προς τις ακτές τις Συρίας έχει αρνητική επίπτωση στην κατάσταση στην περιοχή».

Πέντε αμερικανικά καταδρομικά και ένα αμφίβιο πλοίο βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν χθες στην Ερυθρά Θάλασσα. http://www.ethnos.gr/