01 Σεπτεμβρίου 2013

Μια επέμβαση θα ήταν σωτήρια για την Τουρκία

Εδώ και 2,5 χρόνια η Τουρκία είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή της διεθνούς σύμπραξης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, με τρόπο μάλιστα που πολλές φορές την έφερε και μπροστά από την πρώτη γραμμή.Η επιθυμία της όμως τώρα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και για δική της συμμετοχή έχει πρόσθετους λόγους, οι οποίοι δεν ίσχυαν τότε που ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011.

Παρά τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να έχει σαφή υπεροχή, η Αγκυρα διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της. Ειδικά η κατάσταση στην Αίγυπτο και η σχεδόν ταύτιση της κυβέρνησης Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Οταν ο Ερντογάν υποστήριξε ότι πίσω από το πραξικόπημα εναντίον του Μόρσι βρίσκεται το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον έκανε μία από τις χειρότερες δηλώσεις εναντίον της Αγκυρας στην ιστορία των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.Εάν όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι, εάν οι ισχυροί κάνουν αντιπερισπασμό, μόνο τότε ο Ερντογάν θα είναι κερδισμένος.
 
Εντυπώσεις και επικρίσεις
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι χαμένος. Και επιπρόσθετα θα πρέπει στο εξής να αλλάξει την εντύπωση που έχει αρχίσει να δημιουργείται στο εξωτερικό περί ιδεολογικής του συγγένειας με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Είναι αμφίβολο το αν θα πείσει τη Δύση, κάνοντας για άλλη μια φορά άνοιγμα στις μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία, ουσιαστικά τους Ελληνες και τους Αρμένιους, γιατί περί Εβραίων δεν θέλει να ακούει καν.Το αν θα ανταποκριθούν οι μειονότητες αυτές σε ένα τέτοιο πιθανό άνοιγμα -περί του οποίου υπάρχει εδώ και περίπου ένα μήνα έντονη φημολογία- αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τη στιγμή που οι σχέσεις της Αγκυρας με Συρία, Ιράν, Ιράκ είναι στο χειρότερο δυνατό επίπεδο, η υπόθεση Συρία, με τη φιλολογία περί στρατιωτικής επέμβασης, προβάλλει για την Τουρκία σαν σανίδα σωτηρίας.

 Πρώτον, θα κερδίσει χρόνο, δεύτερον, θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει πως δικαιώθηκε στην προσπάθειά της να πείσει τη Δύση να επέμβει στη Συρία και, τρίτον, θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε σε βάρος του τους τελευταίους μήνες στη Δύση. Οπως ακριβώς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις επικρίσεις που δέχεται στο εσωτερικό για τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική που οδήγησαν την Τουρκία σε μοναξιά. «Πολύτιμη μοναξιά» χαρακτήρισαν την κατάσταση τόσο ο Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.