01 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Αμερικανοί αποφεύγουν πολεμικό «σίριαλ», θέλουν οξεία επιχείρηση

Στο επικίνδυνο παιχνίδι των ΗΠΑ στη Συρία, μπαίνουν Γαλλία και Τουρκία, ενώ εκτός μένουν Βρετανοί, Γερμανοί και Ιταλοί
Αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων εν όψει της σχεδιαζόμενης επέμβασης στη Συρία φέρνει η βρετανική «εμπλοκή» ή, για την ακρίβεια, απεμπλοκή. Το «όχι» της βρετανικής Βουλής στην πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον του καθεστώτος Ασαντ αφήνει το Λονδίνο εκτός παιχνιδιού και ανατρέπει εν πολλοίς τα δυτικά σχέδια.

Εμμένοντας στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής απάντηση στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα, η Ουάσιγκτον -που αποδίδει την επίθεση στη Δαμασκό- δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να αναζητά διεθνή υποστήριξη, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μονομερούς δράσης.

Μοναδική ευρωπαϊκή σύμμαχος -για την ώρα- στο πλευρό της η Γαλλία, που δηλώνει ότι η βρετανική αποχώρηση δεν αλλάζει τη δική της δέσμευση για κυρώσεις κατά της χρήσης χημικών. Ο πρόεδρος Ολάντ δεν δεσμεύεται άλλωστε από τη γαλλική Βουλή όπως ο Κάμερον από τη βρετανική.

Η Γερμανία από την πλευρά της, σε πλήρη προεκλογική έξαρση, αποκλείει τη συμμετοχή της σε στρατιωτική επέμβαση, ενώ η Ιταλία αρνείται να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση του ΟΗΕ, προειδοποιώντας παράλληλα για τον «κίνδυνο παγκόσμιας ανάφλεξης». Δεδομένου ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αδυνατεί μέχρι στιγμής να δώσει έγκριση λόγω του σταθερού βέτο Ρωσίας και Κίνας και εν αναμονή του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών, η επιδιωκόμενη συμμαχία των προθύμων προμηνύεται εξαιρετικά συρρικνωμένη.

Στοχευμένα
Η όποια επέμβαση τελικώς αποφασιστεί, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, θα έχει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- τη μορφή στοχευμένων επιθέσεων.Το δημοφιλέστερο σενάριο περιλαμβάνει επιθέσεις με πυραύλους «Τόμαχοκ» εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Με τέτοιους πυραύλους είναι εφοδιασμένα τα καταδρομικά που έχουν καταπλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι πύραυλοι δεν θα πλήξουν συριακές εγκαταστάσεις όπου σταθμεύουν χημικά όπλα, γιατί κάτι τέτοιο θα μεγιστοποιούσε τον κίνδυνο διασποράς επικίδυνων παραγόντων.Αντίθετα στο στόχαστρο θα μπουν άλλου τύπου εγκαταστάσεις, όπως κέντρα τηλεπικοινωνιών, διοικητήρια και συστήματα αεράμυνας.

«Θα είναι μια σαφώς σύντομη, οξεία επιχείρηση ανάλογη με την "Αλεπού της Ερήμου"», το 1998 στο Ιράκ, εκτιμά ο Πίτερ Μανσούρ, καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που μετείχε στο επιτελείο του Ντέιβιντ Πετρέους.Στόχος εκείνων που για την ώρα κάνουν τα επιχειρησιακά σχέδια επί χάρτου, είναι να αποφευχθεί μια μακροχρόνια εμπλοκή με δυνάμεις στο έδαφος.Ωστόσο, οι περισσότεροι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δεν επιθυμούν ανάμειξη στη συριακή σύγκρουση, ενώ ούτε οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν θα υποστήριζαν ούτε την «εξ αποστάσεως» στρατιωτική δράση.Αναλυτές όσο και απλοί πολίτες θεωρούν απατηλή την προσέγγιση πως υπάρχει απόσταση ασφαλείας για τη διεξαγωγή ενός πολέμου.
(Πηγές: BBC-Ass. Press-AFP)