01 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν στο ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος…

Η πρόσφατη σύναξη παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που φιλοξενούνται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ και η «διακήρυξη» σοσιαλιστικής «τάσης» στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης – και μάλιστα λίγο μετά την κατάργηση των συνιστωσών – κινείται μεταξύ κακόγουστου σόου  και πολιτικής καρικατούρας.Σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να συγκροτήσει ενιαία φωνή και «πρόταση εξουσίας», με την υποστολή των ποικιλόχρωμων λάβαρων από τις συνιστώσες, να’ σου πετιέται ο Μητρόπουλος, ο Κοτσακάς, ο Μιχελογιαννάκης, ο Τσουκαλάς και τα άλλα παιδιά ενός ΠΑΣΟΚ που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε και σου αμολάνε μια «διακήρυξη από τα παλιά». Με όλες τις γνωστές και καταδικασμένες κρατικο-σοσιαλιστικές αρλούμπες. Και με την παρουσία  ενός εκλεκτού  συνδικαλιστικού ακροατήριου «Φωτόπουλων» να προσδοκά, από ένα νέο μετερίζι,  την αναβίωση των «καλών ημερών» του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού.

Και εγένετο «τάση ΠΑΣΟΚ» μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Για να μας μπερδέψει ακόμα περισσότερο απ’ όσο μας μπέρδευαν ή εξακολουθούν να μας μπερδεύουν διάφοροι «επαναστάτες» ή «ακατανόητοι» που εκπροσωπούν ασυντόνιστα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.Το ερώτημα είναι αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια τέτοια τάση. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, θεωρούν πως όχι μόνο την επιθυμεί αλλά και την ενθαρρύνει. Γιατί, λένε πως μια συγκροτημένη παρέα που εκπροσωπεί το «παλιό ΠΑΣΟΚ» μπορεί να λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος» στο καινούργιο. Γι΄ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε την «σοσιαλιστική τάση» με εκλεκτή αντιπροσωπεία του επίσημου κόμματος, αποτελούμενη από τους Ν. Βούτση, Δ. Βίτσα και Α. Φλαμπουράρη.

Αν ισχύει αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες εκλεκτές παρουσίες από το παρελθόν να συναντούν το «Δούρεο Ίππο». Γιατί η προσέγγιση που γίνεται εσχάτως από τον κ. Φώτη Κουβέλη στα «ορφανά του ΠΑΣΟΚ», είναι μεν «τιμητική» δεν έχει όμως άρωμα εξουσίας.Με αυτά και με τ’ άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εξουσία. Με τον κ. Λαφαζάνη να προβάλει τις παλαιο-κομμουνιστικές απόψεις του, τους «πασοκογενείς» τον σοσιαλιστικό κρατισμό τους και τον κ. Τσίπρα να είναι έτοιμος να ολοκληρώσει στη ΔΕΘ τη στροφή προς το ρεαλισμό που «σκηνοθετεί» ο κ. Δραγασάκης.