23 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Βάσεις σε ρόλο Big Brother για τη Συρία Στην Κύπρο τα «αφτιά» της βρετανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ


Των ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΠΕΡΣΙΑΝΗ
Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Λευκωσία από το Λονδίνο ότι οι βρετανικές στρατιωτικές Βάσεις δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήριο κατά της Συρίας σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμβολή των Βάσεων στον ηλεκτρονικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και χρόνια.


Είναι άγνωστο από πού προήλθαν οι πληροφορίες που ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος ότι διαθέτει για τη χημική επίθεση στη Συρία. Είναι όμως βέβαιο ότι αυτή την εποχή τα «αφτιά» της βρετανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ στην Κύπρο έχουν στραφεί προς τις επικοινωνίες της Συρίας.

«Γιατί είμαστε ακόμα στην Κύπρο;», διερωτάτο στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ο Βρετανός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ. «Ο θολωτός σταθμός υποκλοπών στην κορυφή του όρους Τρόοδος και οι Βάσεις παρακολούθησης στη Δεκέλεια και το Ακρωτήρι, με τα συστήματα ηλεκτρονικών υποκλοπών που μπορούν να διεισδύσουν ώς τη Σιβηρία και το Ιράν, είναι η αιτία που η Βρετανία συνεχίζει να έχει ρόλο στο νησί». Και μαζί με τη Βρετανία και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με έγγραφα της NSA που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, οι ΗΠΑ καταβάλλουν τα μισά έξοδα για τη λειτουργία μιας εκ των βασικών βρετανικών εγκαταστάσεων υποκλοπής στην Κύπρο. Ως αντάλλαγμα, η GCHQ οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τις αμερικανικές προτεραιότητες.
 

 Επισήμως, πάντως, η μόνη επίσημη αναφορά που έγινε μέχρι τώρα από το Λονδίνο σε σχέση με τον ρόλο των Βάσεων είναι η δήλωση εκπροσώπου του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας προ δεκαπενθημέρου, όταν έκαναν την εμφάνισή τους στους κυπριακούς ουρανούς έξι μαχητικά Eurofighter Typhoon της RAF. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι στο πλαίσιο του εν εξελίξει σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, 6 RAF Typhoon αναχαιτιστικά αεροσκάφη αναπτύσσονται σήμερα το πρωί στην περιοχή Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Αυτό αποτελεί καθαρά ένα συνετό και προληπτικό μέτρο για την εξασφάλιση της προστασίας των Βρετανών και την υπεράσπιση των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας. Είπε επίσης ότι «είναι μια κινητικότητα αμυντικών αεροσκαφών που επιχειρούν σε ρόλο αέρος-αέρος μόνο», και διαβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη «δεν αναπτύσσονται για να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας».

Οι πύραυλοι θα δείξουν τις προθέσειςΤο Eurofighter Typhoon ήταν φυσιολογική επιλογή για τις βρετανικές Βάσεις, αφού εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί το πιο προηγμένο μαχητικό της RAF, «προσφέρεται» για αποστολές αεράμυνας, σε αντίθεση με το προηγούμενης γενιάς Tornado, το οποίο ειδικεύεται στην προσβολή επίγειων στόχων. Τα ηλεκτρονικά μέτρα και αντίμετρα του Eurofighter το καθιστούν ικανό να αντιμετωπίσει δυνητικές απειλές από τα συριακά Sukhoi παλαιότερης γενιάς, αλλά και τα Mig-29 που σχεδιάστηκαν ως αντίβαρο για τα F-15 και F-16 των δυτικών και αποτελούν τη μεγαλύτερη άμεση απειλή για τις αεροπορίες που ενδεχομένως να επιχειρήσουν στην περιοχή.
Πάντως, η ικανότητα του Eurofighter (αλλά και του παλαιότερου Tornado) να βάλλει κατά στόχων με τους πυραύλους Storm Shadow (δίδυμο του γαλλικού SCALP), καθιστούν το αεροσκάφος μια φυσιολογική επιλογή. Οι Storm Shadow, από τους οποίους η RAF διαθέτει 900 μονάδες στο οπλοστάσιό της, είναι σχεδιασμένοι για να εκτελούν αποστολές παρόμοιες με εκείνες των Tomahawk, οι οποίοι όμως έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Οι Storm Shadow, ωστόσο, είναι πιο προηγμένης τεχνολογίας, ιδίως όσον αφορά στα αντίμετρα και στην πολεμική κεφαλή. Οι δύο πύραυλοι στηρίζονται σε παρόμοιας φύσης συστήματα πλοήγησης.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως μια επίθεση με Tomahawk είναι πιο πιθανή από την επιλογή των Storm Shadow. Παρόλο ότι δεν αναμένεται χερσαία επιχείρηση για πολιτικούς λόγους, αναλυτές παρακολουθούν στενά το οπλοστάσιο που θα επιλεγεί σε περίπτωση κτυπημάτων κατά της Συρίας. Εάν γίνουν επιχειρήσεις με πυραύλους Alarm ή Harm, οι οποίοι ειδικεύονται στην καταστροφή μονάδων αεράμυνας, αυτό θα ερμηνευτεί ως ένδειξη πως οι επιχειρήσεις δεν θα είναι σύντομες σε διάρκεια. Τα συγκεκριμένα συστήματα «ακολουθούν» τις εκπομπές των radar και κατευθύνονται προς αυτά, με στόχο να παραλύσουν τις δυνατότητες της χώρας που δέχεται την επίθεση, να αντιμετωπίσει επιθέσεις από αέρος. Γι’ αυτό και μια πιθανή χρήση τους θα θεωρηθεί ως η αυλαία για γενικότερες επιθέσεις.

Όσον αφορά στην γκάμα των paveway, αυτοί θα ήταν χρήσιμοι για την καταστροφή τεθωρακισμένων μονάδων ή άλλων τακτικών στόχων. Ωστόσο, η χρήση τους βάζει τα αεροσκάφη βαθειά εντός της εμβέλειας των συστημάτων αεράμυνας της Συρίας (όπως τους S-400 που προσβάλλουν στόχους σε απόσταση μέχρι και 400 χιλιόμετρα). Πιθανότερο σενάριο είναι τα Eurofighter να χρησιμοποιηθούν ως αναχαιτιστικά κατά της συριακής αεροπορίας, εάν αυτή αποφασίσει να επιχειρήσει, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Storm Shadow.