23 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Νέα Υόρκη Συνάντηση Βενιζέλου - Νταβούτογλου

Για θέματα θαλασσίων ζωνών, διμερή ζητήματα, το Κυπριακό, τη Χρυσή Αυγή, την επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και τη συριακή κρίση συζήτησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο και Α. Νταβούτογλου το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.Οι συνομιλίες έγιναν στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.  Προηγήθηκε 30λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση Βενιζέλου - Νταβούτογλου.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε φιλική και αποδοτική τη συζήτηση με τον κ. Νταβούτογλου. Τόνισε ότι η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι μια θεμελιώδης επιλογή και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας».
 
Υποστήριξε, επίσης, ότι οι ιδιωτικοί τομείς Ελλάδας και Τουρκίας έχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας και πρόσθεσε: «θα αναλάβουμε και πάλι σχετικές πρωτοβουλίες μέσω των επιμελητηρίων ή άλλων επιχειρηματικών οργανώσεων».
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι μετέφερε στο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τις προτάσεις του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο και για συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και ανάλογη συνάντηση του ιδίου με τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.
 
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Προφανώς συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Νταβούτογλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ντάουνερ. Θα δεχθώ κι εγώ την επίσκεψη του κ. Ντάουνερ. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο, που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το μομέντουμ στο Κυπριακό για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως».
 
Επισήμανε ως κοινό στόχο να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν πρώτα οι εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο.
 
Ανέφερε, επίσης, πως επισήμανε στο συνομιλητή του ότι η τριμερής συνάντηση της Κυριακής με τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου «είναι ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας που δεν στρέφεται εναντίον κανενός και προφανώς δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία. Γιατί εμείς θέλουμε πάντα, όλες οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου -πιο συγκεκριμένα του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας- να αξιοποιούμε τον πλούτο της περιοχής, να κινούμαστε από κοινού στο πεδίο της ενέργειας και φυσικά η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή» είπε ο Ευ. Βενιζέλος. 
 
Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, συζητήθηκε και το θέμα της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την πολύκροτη δίκη των νεοναζί στη Γερμανία που είχαν δολοφονήσει εννέα Τούρκους και έναν Έλληνα.