Λονδίνο: Διήμερο συνέδριο για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο διοργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λονδίνο από το Πανεπιστήμιο City, το Ερευνητικό Κέντρο για τη Διαχείριση Ενέργειας (RCEM) του ECSP Europe Business School και την εταιρεία Holman Fenwick William, με την υποστήριξη του Ελληνικού Φόρουμ Ενέργειας και του Ινστιτούτου Ενέργειας.



Παρόντες στο συνέδριο, μεταξύ δεκάδων στελεχών της βιομηχανίας ενέργειας, ήταν ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Συνοψίζοντας τα όσα συζητήθηκαν στο συνέδριο, ο Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος Θεόδουλος Μεσημέρης είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο ότι αυτό που επισημάνθηκε είναι πως στην Κύπρο και τις γειτνιάζουσες χώρες παρουσιάζεται η ευκαιρία να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στα ενεργειακά της περιοχής και ευρύτερα. Το πόσο καθοριστικός θα είναι αυτός ο ρόλος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως τεχνικούς και γεωπολιτικούς, συμπλήρωσε ο κ. Μεσημέρης.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος που επισημάνθηκε είναι το χρονικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων, αφού υπάρχουν διακυμάνσεις ως προς την αναλογία ζήτησης-διάθεσης, η οποία θα διαμορφώνεται στην πορεία του χρόνου. «Το γενικό μήνυμα που εισπράξαμε από το συνέδριο είναι πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε το όφελος να είναι το μέγιστο για όλες τις χώρες, με την καλύτερη δυνατή οικονομική τύχη για τα ενεργειακά μας έργα.

Μαζί με αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα η σημασία της συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ και η Ελλάδα, που βοηθά σε αυτήν τη μεγιστοποίηση του οφέλους», πρόσθεσε. Σημείωσε πως η Τουρκία αναμένεται να θελήσει να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά, όμως αν η Κύπρος και η Ελλάδα κινηθούν άμεσα θα μπορέσουν να εδραιώσουν τη θέση τους και τη σημασία της σύμπραξής τους, αποκτώντας κεντρικό ρόλο στον ευρωπαϊκό κόμβο ενέργειας που διαμορφώνεται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Φιλελεύθερος