23 Σεπτεμβρίου 2013

Βρόμικες εταιρείες παίζουν με Ασαντ και αντικαθεστωτικούς

Σύμπραξη που από τη μια πουλά τεχνογνωσία, για παρακολουθήσεις και υποκλοπές σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο στο καθεστώς, και από την άλλη ενισχύει ένοπλες ομάδες
Και όμως. Μια φωτογραφία μπορεί όχι μόνο να αξίζει χίλιες λέξεις αλλά και να κρύβει χίλιες ιστορίες. Η φωτογραφία ενός ενόπλου που κρατά υπό μάλης στο δεξί του χέρι το όπλο του και με το αριστερό, τεντωμένο, δίνει οδηγίες σε άλλους συμπολεμιστές του, που κρύβονται πίσω από ένα ανάχωμα, τι μπορεί να σου πει πέρα από αυτό; Και όμως, ο τόπος μιας φωτογραφίας μπορεί να σου πει πολλά. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα στρατηγικής σημασίας βουνά Αλ Καλαμούν, εκεί όπου το καθεστώς του Ασαντ κρύβει τις ισχυρές στρατιωτικές του μονάδες, που έχουν χτιστεί με προδιαγραφές από τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Τα βουνά αυτά είναι ένα μέρος της οροσειράς του Αντιλιβάνου, που εκτείνεται στη Συρία και τον Λίβανο. Το μήκος της οροσειράς είναι περίπου 150 χλμ. Ολο το συριακό κομμάτι θεωρείται «στρατιωτική ζώνη». Χτενίζεται όλο το 24ωρο από δορυφόρους δυτικών κρατών και της Ρωσίας.
Χαλέπι, 20 Σεπτεμβρίου. Οι σφαίρες περιμένουν να καταναλωθούν... ενώ ο αντικαθεστωτικός καθαρίζει το όπλο του
Χαλέπι, 20 Σεπτεμβρίου. Οι σφαίρες περιμένουν να καταναλωθούν... ενώ ο αντικαθεστωτικός καθαρίζει το όπλο του  

Μάτι και αυτί
Οι μυστικές υπηρεσίες όλων αυτών των χωρών έχουν μάτι και αυτί σε όλες τις εγκαταστάσεις όλων των κρατών και ειδικά της Συρίας. Φωτογραφίζουν, υποκλέπτουν και παρακολουθούν όλες τις κινήσεις και συνομιλίες, ενσύρματες και ασύρματες, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Τώρα μέσα σε όλα αυτά εμφανίζεται αυτός ο «Σύρος ένοπλος» με κίτρινη μπλούζα, στο αριστερό μανίκι της οποίας διακρίνεται το λογότυπο της νοτιοαφρικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ΜΤΝ. Θα πει κάποιος: «Και τι πάει να πει αυτό; ένας κούκος -ένας ένοπλος- δεν φέρνει την άνοιξη». Ομως δεν είναι μόνον ένας κούκος, αλλά πολλοί ένοπλοι που φορούν αυτή την κίτρινη μπλούζα.
Από εδώ αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι. Ο νεαρός ανήκει στην ένοπλη οργάνωση «Ταξιαρχία του Ισλάμ», που, ως γνωστόν, χρηματοδοτείται και ελέγχεται από τις σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες, δηλαδή από τη CIA.

Δεύτερος μεγαλομέτοχος στη ΜΤΝ έγινε το 2006 ο 9ος πλουσιότερος Αραβας Νατζίμπ Μικάτι μετά την πώληση της εταιρείας του «Investcom» έναντι 5,5 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος είναι και βασικός ιδιοκτήτης της ΜΤΝ σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Λίβανος, Ιράν, Υεμένη, κ.λπ.).
Ο Μικάτι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου τον Ιούνιο του 2011 μετά την ανατροπή του ανθρώπου της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ στον Λίβανο Σάαντ Χαρίρι από τους συμμάχους της Συρίας και του Ιράν στον Λίβανο. Παρ' ότι ο Νατζίμπ Μικάτι ήταν στενός συνεργάτης του Χαρίρι και σουνίτης, έγινε πρωθυπουργός των συμμάχων του Ιράν, των σιιτών. Γιατί;
 
Η ΜΤΝ και οι άλλοι
Η εταιρεία του Μικάτι ΜΤΝ είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Ιράν και τη Συρία. Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία και ο ίδιος ο Μικάτι δέχονται επιθέσεις μέσω αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων από εφημερίδες που πρόσκεινται στη «συριακή αντιπολίτευση» και στον Σάαντ Χαρίρι.

Τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τις «παράνομες δραστηριότητες» της ΜΤΝ στο Ιράν και τη Συρία. Κατηγορούνται ότι αγόρασαν για λογαριασμό τους εξοπλισμό και τους παρείχαν υπηρεσίες και τεχνογνωσία για να μπορούν να παρακολουθούν και να υποκλέπτουν τις συνομιλίες, τα μηνύματα και τις επαφές των πολιτών τους. Αποκαλύπτουν επίσης ότι πωλητές των εξοπλισμών αυτών ήταν δυτικές εταιρείες. Οπως η γερμανική Utimaco.

Η Utimaco, που ουσιαστικά πέρασε υπό τον έλεγχο της βρετανικής Sophos το 2008, πουλά σε άλλες εταιρείες υλικό που παρέχει σε κράτη και εταιρείες δυνατότητα προστασίας και ασφάλειας των ευαίσθητων και εμπιστευτικών δεδομένων. Παράλληλα, διαθέτει στα κράτη τη δυνατότητα παρακολούθησης και υποκλοπής όλων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» αποκάλυψε ότι η ιταλική εταιρεία «Area Spa» είχε υπογράψει το 2009 συμφωνία με τη Συρία για εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης των δεδομένων των Σύρων πολιτών με τη χρήση εξοπλισμού που αγόρασε από την αμερικανική «NetApp Inc», τη γαλλική «Qosmos» και τη γερμανική «Utimaco».

Η εταιρεία συμφώνησε και εγκατέστησε τον Μάρτιο του 2009 το σύστημα «Asfador», που παρέχει στις συριακές κρατικές υπηρεσίες τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Στο χορό των επιθέσεων εναντίον της εταιρείας ΜΤΝ μπήκε και η Turkcell, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία. Κατέθεσε μήνυση εναντίον της εταιρεία του Μικάτι. Πού; Σε αμερικανικό δικαστήριο, το 2012, κατηγορώντας την για χρήση δωροδοκίας για να κερδίσει άδεια στο Ιράν, που πρώτη φορά είχε δοθεί νωρίτερα στην Turkcell. Αφού «αμαυρώθηκε» η εικόνα της ΜΤΝ στην αμερικανική αγορά ύστερα από μια σειρά δημοσιευμάτων, τον Μάιο του 2013 η Turkcell απέσυρε τη μήνυση.
 
Η κίτρινη ομάδα
Αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 εμφανίστηκε η «κίτρινη ένοπλη ομάδα» της «Ταξιαρχίας του Ισλάμ» με μπλούζες της ΜΤΝ στα βουνά του Καλαμούν. Γιατί;Κάποιοι μέσα στη «συριακή αντιπολίτευση» ισχυρίζονται ότι η εταιρεία προσπαθεί να «ξεπλύνει» το βρόμικο παρελθόν της. Ο Μικάτι, που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Μάρτιο του 2013, συμφώνησε να χρηματοδοτεί την «επανάσταση» στη Συρία.Η εταιρεία του Μικάτι εξακολουθεί να εργάζεται στη Συρία και στο Ιράν και τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στη σχέση της με τα δύο κράτη. Και σύμφωνα με πηγή της «Κ.Ε.» στη συριακή πρωτεύουσα, «η προσπάθεια των ενόπλων να σπάσουν τη σχέση της εταιρείας με το συριακό κράτος θα πέσει στο κενό».