Στις αρχές του 1997, όταν στην Αλβανία ξεκίνησαν τα πιο τραγικά γεγονότα, εγώ ήρθα στα Τίρανα. Γύρισα σχεδόν όλη τη χώρα και με δικά μου μάτια είδα τι συμβαίνει με το κράτος, το οποίο το διοικούσε ο δημοκράτης Σαλί Μπερίσα. Θέλω να προσφέρω στο κοινό της «Φωνής της Ρωσίας» αποσπάσματα από το «Αλβανικό ημερολόγιό μου του 1997».
Οι Αλβανοί έχουν πληρώσει ακριβά για την ευπιστία τους. Με τη βοήθεια, όπως υποστηρίζουν πολλοί, της ιταλικής μαφίας, αυτός ο φτωχός λαός κοροϊδεύτηκε με τίμημα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μοντέλο της χρηματοοικονομικής πυραμίδας, το οποίο εφαρμόστηκε το 1997 στα Τίρανα και στο Βλόρι, προηγουμένως είχε εφαρμοστεί στη Νεάπολη. Οι τοπικοί δημοσιογράφοι μου είχαν πει ότι πίσω από αυτά βρίσκονταν οι ειδικοί στις χρηματοοικονομικές απάτες από την Κόζα Νόστρα.

Όλα ξεκίνησαν όταν στην τηλεόραση παρουσιάστηκαν μερικά διαφημιστικά βίντεο για το ότι μια από τις τράπεζες δίνει τεράστια μερίσματα για τα γραμμάτιά της. Οι άνθρωποι άρχισαν να πουλούν διαμερίσματα, οικόπεδα, αυτοκίνητα και στάθηκαν σε ουρές πολλών χιλιομέτρων για να επενδύσουν τα χρήματά τους γραμμάτια. Οι επιτήδειοι κακοποιοί κέρδισαν πολύ καλά χρήματα. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα είχε επίσης και αυτός οικονομικό όφελος από τη χρηματοοικονομική πυραμίδα και χρησιμοποίησε τους απατεώνες για δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.

Στη χώρα όπου τον Ιανουάριο του 1997 καταμετρούνταν 400000 άνεργοι και άλλοι τόσοι εργάζονταν στο εξωτερικό, ξεκίνησαν μαζικές ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία, οι οποίες οδήγησαν σε θύματα. Μερικές δεκάδες Αλβανοί αυτοκτόνησαν.

Τα Τίρανα δεν ήξεραν τι να κάνουν για μειώσουν την ένταση και την οργή του λαού. Η κυβέρνηση προσπάθησε να κατηγορήσει τους ξένους δημοσιογράφους ότι παρουσιάζουν παραποιημένες πληροφορίες για τα γεγονότα. Ότι τάχα κανένας από τους διαμαρτυρόμενους δεν θέλει την αλλαγή εξουσίας, οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από τους απατεώνες. Στην πραγματικότητα ήθελαν και το ένα και το άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά οι διαδηλωτές έβγαιναν στους δρόμους με το σύνθημα «Κάτω ο πρόεδρος Μπερίσα» και «Δώστε μας πίσω τα κλεμμένα».

Ο Σαλί Μπερίσα, πρώην προσωπικός γιατρός του δικτάτορα Ενβέρ Χοτζί, ένας λαμπρός καρδιολόγος, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1944 στα σύνορα με το Κόσοβο στην περιοχή Τροπόι. Το σχολείο και το ιατρικό ινστιτούτο τα τέλειωσε στα Τίρανα. Εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία, όπου έγινε γνωστός επιστήμονας, έγραψε πολλά βιβλία για την καρδιολογία, κατέχει τη γαλλική, την ιταλική, την αγγλική και τη ρωσική γλώσσα. Η γυναίκα του η Λίτρια είναι και αυτή γιατρός. Έχουν δύο ενήλικα παιδιά.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν επικεφαλής του αντικομουνιστικού φοιτητικού κινήματος, το οποίο οδήγησε την Αλβανία στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές του 1991. Το δημοκρατικό κοινοβούλιο έλαβε σημαντικά περισσότερες έδρες σε σχέση με τους κομουνιστές. Το 1992 ο Μπερίσα έγινε πρόεδρος. Έδωσε πολλές υποσχέσεις και τις υλοποιούσε πολύ αργά. Ο ρεαλιστής πρόεδρος καταλάβαινε πολύ καλά τη σημασία της στρατηγικής θέσης της χώρας του και το μεγάλο ενδιαφέρον προς την Αλβανία από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αυτός που κατέχει το στενό του Οτράντο, θα είναι ο κύριος της κατάστασης σε όλη την Αδριατική και θα μπορεί να υπαγορεύει τους δικούς του κανόνες παιχνιδιού στην Ιταλία και την Κροατία.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.