02 Αυγούστου 2013

Ροχανί: «Πληγή που πρέπει να καθαριστεί» το Ισραήλ

Ροχανί: «Πληγή που πρέπει να καθαριστεί» το Ισραήλ Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε σημειώνοντας πως ο Ροχανί αποκάλυψε ήδη «το πραγματικό του πρόσωπο».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν, ο ιερωμένος Χασάν Ροχανί, αποκάλεσε το Ισραήλ ένα «τραύμα», ένα «ξένο σώμα» για τον μουσουλμανικό κόσμο, το οποίο πρέπει να «αφαιρεθεί», και να «καθαριστεί». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε στην δήλωσή του αυτή σημειώνοντας πως ο Ροχανί αποκάλυψε ήδη «το πραγματικό του πρόσωπο».
«Το σιωνιστικό καθεστώς παραμένει μια πληγή στο σώμα του μουσουλμανικού κόσμου επί χρόνια και χρειάζεται να καθαριστεί», φέρεται να δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μία ημέρα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων στις ετήσιες εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, οι οποίες γίνονται υπέρ των Παλαιστινίων, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ, ο κύριος εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, θα «ξεριζωθεί».

«Σας λέω, μάρτυς μου ο Θεός, ότι μια καταστροφική θύελλα θα ξεριζώσει τα θεμέλια του σιωνισμού», είπε ο Αχμαντινετζάντ μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του, ο οποίος εξελέγη προς γενική έκπληξη στις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου.

Το Ισραήλ «δεν έχει θέση στην περιφέρεια», πρόσθεσε ο απερχόμενος Ιρανός πρόεδρος μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ και οι Ιρανοί αξιωματούχοι συνηθίζουν να αναφέρονται στο εβραϊκό κράτος με την έκφραση «το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς». Το Ιράν αυτοπροβάλλεται ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όπως και η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ και η Συρία.

Η άρνηση του Ολοκαυτώματος και η άρνηση του δικαιώματος της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ είναι θέσεις που επαναλαμβάνουν συχνά Ιρανοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από τις σημερινές εκδηλώσεις και πορείες για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιδρώντας στις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είπε πως αυτές αποκαλύπτουν «το αληθινό πρόσωπό του», και μάλιστα «νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».

«Το αληθινό πρόσωπο του Ροχανί αποκαλύφθηκε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Αν και οι Ιρανοί σπεύδουν τώρα να αρνηθούν [ότι ο Ροχανί έκανε] τις δηλώσεις αυτές, θεωρώ πως πράγματι αυτό είναι το σχέδιο δράσης του ιρανικού καθεστώτος», είπε ο Νετανιάχου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.http://www.euro2day.gr

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ευχαρίστησε το Ιράν και τη Συρία Για «όσα έχουν κάνει για την Παλαιστίνη» 

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα συμμετείχε αυτοπροσώπως σήμερα σε μια μεγάλη συγκέντρωση της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Αλ Κουντς, όπως ονομάζεται στα αραβικά η Ιερουσαλήμ.Ο Νασράλα σπανίως εμφανίζεται δημόσια καθώς φοβάται ότι θα τον δολοφονήσουν και συνήθως περιορίζεται σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα που μεταδίδονται από το κανάλι της Χεζμπολάχ. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στο συγκρότημα Ρουέις –όπου έγινε η συγκέντρωση– ήταν αποκλεισμένοι και οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σωματική έρευνα.

Για τελευταία φορά ο σιίτης ιερωμένος είχε εμφανιστεί ενώπιον των υποστηρικτών του τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια διαδήλωση εναντίον μιας αντιισλαμικής ταινίας."Πρέπει να ευχαριστήσουμε το Ιράν και τη Συρία για όλα όσα έχουν κάνει για την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ και για όσα έχουν προσφέρει στα κινήματα αντίστασης (απέναντι στο Ισραήλ) στο Λίβανο και την Παλαιστίνη», είπε ο Νασράλα μιλώντας στο ενθουσιώδες πλήθος.

"Το Ισραήλ συνιστά κίνδυνο για όλους τους λαούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του λιβανέζικου», πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι η απάλειψη του Ισραήλ «είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Παλαιστίνιων αλλά και του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου».
"Αυτό που θέλουμε να πούμε σε όλους τους εχθρούς και σε όλους τους φίλους μας είναι ότι εμείς, οι σιίτες όλου του κόσμου, δεν θα εγκαταλείψουμε την Παλαιστίνη, τον παλαιστινιακό λαό και τους αγίους τόπους της Παλαιστίνης», κατέληξε ο Νασράλα, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των παρισταμένων.
Πηγή: AΠE-MΠΕ