10 Ιουλίου 2013

Αποκαλυπτική συνέντευξη Ρώσου Πρέσβη στο Sigma

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/IMG_6965.JPG
Άκρως αποκαλυπτικός ο Ρώσος Πρέσβης στης συνέντευξη του στο ΣΙΓΜΑ. Λίγες μέρες πριν την αναχώρηση του από την Κύπρο ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για όλα. Τις αποφάσεις του Eurogroup, το ρωσικό δάνειο, το φυσικό αέριο και το κυπριακό. Αυτούσια η συνέντευξη θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ.
Συμφωνία για αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου
Η αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου έχει συμφωνηθεί και η αποπληρωμή του θα αρχίσει το 2021, κάτι που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων για τη Λευκωσία. Αυτό αποκαλύπτει ο Ρώσος Πρέσβης σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΣΙΓΜΑ.

«Έχει συμφωνηθεί αναδιάρθρωση σε σχέση με την διάρκεια του δανείου. Αντί το 2016 να ξεκινήσει η αποπληρωμή το 2021 και το επιτόκιο από 4.5% μειώνεται στο 2.5%. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος  θα εξοικονομήσει ένα ποσό τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ».Αν και εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Εurogroup λήφθηκαν εν μια νυκτί χωρίς να ενημερωθεί η να ζητηθεί η συμβουλή της Μόσχας, εντούτοις διαβεβαιώνει ότι η Ρώσοι επενδυτές δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η επιλογή της φυγής από το νησί θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Την ίδια στιγμή εκφράζει τη βεβαιότητα ότι σύντομα η Κύπρος θα ξαναμπεί στο στερεό δρόμο της ανάπτυξης.«Η Κύπρος βρίσκεται στον αναπνευστήρα αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, γιατί τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση μπορεί να αποφέρουν καρπούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σαρρής πήγε απροετοίμαστος
Μάλιστα δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι τις κρίσιμες εκείνες μέρες του Μαρτίου, ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, πήγε στη Μόσχα απροετοίμαστος, με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να στεφθεί με αποτυχία.«Οι προτάσεις που πήρε μαζί του (ο κ.Σαρρης) στη Μόσχα, δεν ήταν καλά μελετημένες. Δεν ήταν προτάσεις, σωστά προετοιμασμένες για σοβαρή συζήτηση και διαβούλευση», είπε χαρακτηριστικά.Ο Βιατσεσλαβ Σιουμσκι δηλώνει ωστόσο πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα παραμείνει οικονομικό κέντρο που θα παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στις ρωσικές επιχειρήσεις.

Όσο αφορά την προσπάθεια διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου, είναι πέραν από σαφής.
«Πιστεύω ότι είσαστε καταδικασμένοι να σώσετε εκείνη την τράπεζα, γιατί είναι η μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα. Είναι ένας εθνικός θησαυρός, και όλοι έχουν την υποχρέωση να την στηρίξουν, να την σώσουν, και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της. Και φυσικά μπορεί να συνδράμουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου μέσω μετοχών, μέσω επενδύσεων στην τράπεζα, χρησιμοποιώντας την για συναλλαγές. Αλλά το μόνο σημαντικό αυτή την στιγμή είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί από τις δραστηριότητες της αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», τόνισε.

Δεν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ζητήσαμε βάση
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν τη Μόσχα να ζητεί βάση στην Κύπρο, ο Ρώσος Πρέσβης ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αυτό λέγει, που ισχύει, είναι διευκολύνσεις για προσέγγιση ρωσικών πολεμικών πλοίων στο Λιμάνι Λεμεσού, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι στο όλο θέμα μπαίνει τώρα και η Βάση Αντρέας Παπανδρέου.«Το συζητούμε. Στην περίπτωση που ζητήσουμε άδεια για προσγείωση ρωσικών αεροσκαφών στην Βάση (Ανδρεας Παπανδρεου), υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, και θα θέλαμε διευκολύνσεις», επισήμανε.Όσον αφορά στο Κυπριακό, δηλώνει ότι η Μόσχα αναμένει την επανέναρξη των συνομιλιών το Φθινόπωρο, αν και παραδέχεται ότι οι προσδοκίες του ήταν μεγαλύτερες όταν συνομιλητές ήταν οι Χριστόφιας και Ταλάτ. Ωστόσο δίνει μια ξεκάθαρη υπόσχεση στη Λευκωσία, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της ρωσικής στάσης στο ΣΑ.
«Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω απόλυτα. Έχουμε τηρήσει αυτή την στάση και πολιτική τόσα χρόνια, και είναι θέμα αρχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το όνομα του διαδόχου του
Ο Ρώσος Πρέσβης, ο οποίος αποχωρεί από την Κύπρο σε πέντε μέρες, μετά από 5 χρόνια παρουσίας του στην Κύπρο, αποκάλυψε ότι ο διάδοχος του θα είναι ο Στάνισλαβ Οσάτι. Πρόκειται για παλίο γνώριμο της Κύπρου ο οποίος θα φτάσει στο νησί στις αρχές Αυγούστου.Ο Στάνισλαβ Οσάτσι ξεκίνησε την διπλωματική του καριέρα απο την Κύπρο, το 1973 και έμεινε εδώ για τρία ή τέσσερα χρόνια, οπόταν ήταν αυτόπτης μάρτυρας των τραγικών γεγονότων του 74, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση στην Κύπρο. Μάλιστα όπως δηλώνει ο ο Βιατσεσλαβ Σιουμσκι, αυτό θα τον βοηθήσει στην μελλοντική του αποστολή.Πρόκειται για πολύ καλό φίλο του νυν πρέσβη  αφού όπως λέγει ο κύριος Σιουμσκι, υπηρετήσαν μαζί στην Ουάσιγκτον στις αρχές του 2000. Ο τελευταίος του ήταν η Βιέννη όπου υπηρέτησε ως πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια ο φεύγει από την Κύπρο τον ερχόμενο Αύγουστο. Ο ίδιος αποκάλυψε στο ΣΙΓΜΑ ότι αναχωρεί με πολύ καλά και θερμά συναισθήματα προς τον Κυπριακό λαό, τονίζοντας ότι έχει  απολαύσει την παραμονή του στο νησί.Μάλιστα δηλώνει πραγματικά περήφανος, γιατί όπως λέγει, κατά την διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων , οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας-Λευκωσίας, αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο, με την ανταλλαγή επισκέψεων από υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένου τις επισκέψεις των προέδρων της Κύπρου και Ρωσίας.

Δεν υπάρχει ρωσική επένδυση στην ΑΟΖ
Σχολιάζοντας τις ενεργειακές εξελίξεις, παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη ρωσική επένδυση στον τομέα των κυπριακών υδρογονανθράκων, υποδεικνύοντας ότι αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για προμήθεια φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση μεταξύ της εταιρείας ΙΤΕΡΑ και της ΔΕΦΑ, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα καταλήξουν σε λογικό συμβιβασμό.Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδιαφέρον που επέδειξε η Ρωσική Gazprom Bank και άλλα οικονομικά ιδρύματα τα οποία, όπως είπε, ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας.

Λιλλήκας: Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα 
Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Ρώσος Πρέσβης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα από πλευράς της Ρωσίας, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόθεση για στήριξη της Τράπεζας Κύπρου. Πρέπει είπε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόθεση αφού οι Ρώσοι πλέον είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τη σωτηρία της Τράπεζας.
Σε ότι αφορά τα όσα είπε ο Ρώσος Πρέσβης, ότι ο τέως ΥΠΟΙΚ, μετέβη στη Μόσχα απροετοίμαστος πριν από το Eurogroup, είπε ότι πρόκειται για πονεμένη ιστορία αφού κατά την άποψη του ήταν γνωστό ότι η Μόσχα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει για στήριξη της Κύπρου. Δυστυχώς είπε πήγαμε και ζητούσαμε χωρίς να δίνουμε τίποτα.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα ήταν σωστό αν δώσουμε την ευκαιρία στη Μόσχα να συμμετέχει στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, λέγοντας ότι είναι η μοναδική δύναμη που λείπει από τα κυπριακά ενεργειακά δρώμενα.
http://www.sigmalive.com/news/politics/54890