ΛΙΒΑΝΟΣ Η ισχυρή έκρηξη στο προάστιο Νταϊγέ, προπύργιο της Χεζμπολάχ, θεωρείται επέκταση του εμφύλιου της Συρίας εντός των συνόρων της γειτονικής χώρας
Του Νικόλα Ζηργάνου
Ο συριακός εμφύλιος χτύπησε χθες το πρωί, δύο ημέρες πριν αρχίσει το Ραμαζάνι, και τον Λίβανο, όπου παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη σιιτική συνοικία Νταϊγιέ, στη Νότια Βηρυτό, προάστιο το οποίο θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Από την ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε σε υπαίθριο πάρκινγκ σε ώρα αιχμής και πολύ κοντά σε συνεταιριστικό σουπερμάρκετ της Χεζμπολάχ, τραυματίστηκαν πάνω από 53 άτομα.
Επί τόπου έφτασαν οπλισμένοι άντρες, οι οποίοι απέκλεισαν την περιοχή και δεν επέτρεψαν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους, ενώ το αυτοκίνητο που μετέφερε στην Νταϊγέ τον υπουργό Εσωτερικών του Λιβάνου, Μαρουάν Σαρμπέλ, πολιορκήθηκε για 45 λεπτά από πλήθος εξαγριωμένων σιιτών, καθώς ο Σαρμπέλ θεωρείται φίλα προσκείμενος των εξτρεμιστών σουνιτών. Σαλαφιστικές ομάδες είχαν απειλήσει τη Χεζμπολάχ με αντίποινα μετά τη μάχη του Κουσέιρ και τη στρατιωτική ανάμιξη των Λιβανέζων σιιτών στη συριακή κρίση. Οι σουνίτες εξτρεμιστές είναι και ο κύριος ύποπτος για το χτύπημα που χαρακτηρίστηκε από τοπικό σιίτη αξιωματούχο ως «μήνυμα». «Εργο πρακτόρων που προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγκρουση στο εσωτερικό του Λιβάνου» χαρακτήρισε την επίθεση ο τοπικός βουλευτής του «κόμματος του Θεού», Αλι Μέκνταντ.
Η περιοχή της έκρηξης απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από συγκρότημα ασφαλείας της Χεζμπολάχ και μια από τις κατοικίες του ηγέτη της, σεΐχη Νασράλα, η οποία είχε γίνει στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών από το Ισραήλ, το 2006.
Τους τελευταίους μήνες σουνίτες εξτρεμιστές που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας, έχουν επιτεθεί δύο φορές με ρουκέτες στα σιιτικά νότια προάστια της Βηρυτού, ενώ ενεπλάκησαν και σε πολυήμερες μάχες στη Σιδώνα και την Τρίπολη, με δεκάδες θύματα. Ο Λίβανος πολώνεται στον απόηχο της συριακής κρίσης, ενώ το θέμα της εισροής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία δημιουργεί εντάσεις και ανατρέπει τις εύθραυστες ισορροπίες στη Χώρα των Κέδρων που ακόμη επουλώνει τα τραύματα του 15ετούς εμφυλίου πολέμου.
Στη γειτονική Συρία, τα κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν την από ξηράς και αέρος επίθεση στην πόλη της Χομς, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχουν οι σουνίτες αντάρτες. Οι αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν ότι βομβαρδίζονται αδιάκριτα κατοικημένες περιοχές εδώ και 11 ημέρες και η αντιπολίτευση ζήτησε τοπική εκεχειρία προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι άμαχοι και οι εκατοντάδες τραυματίες. Η κατάσταση των τραυματιών είναι απελπιστική, καθώς υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί και τα αποθέματα φαρμάκων έχουν τελειώσει. Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, κατήγγειλε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Χομς αποτελεί μια παντελή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμάει ότι στις συνοικίες της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες παραμένουν εγκλωβισμένοι 2.500 άμαχοι.
Η μάχη της Χομς
Ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην Χομς μετά τη νίκη στο Κουσάιρ και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων με τον Λίβανο, που αποτρέπει την ροή εθελοντών, όπλων και εφοδίων προς την σημαντική αυτή πόλη της κεντρικής Συρίας. Η Δαμασκός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το σοκ που έχει υποστεί η αντιπολίτευση, τόσο στο στρατιωτικό επίπεδο, όσο και στο διπλωματικό, καθώς η ανατροπή Μόρσι και η επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων θεωρείται ως σημαντικό πλήγμα κατά της συριακής αντιπολίτευσης, στην οποία κυρίαρχη πολιτική δύναμη είναι οι Σύροι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ισχυρίστηκε χθες ότι σύμφωνα με αναλύσεις που διεξήγαγαν Ρώσοι επιστήμονες φαίνεται ότι ένας πύραυλος ο οποίος έπληξε την περιοχή της επαρχίας Χαλέπι την 19η Μαρτίου, φέροντας κεφαλή που περιείχε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, πιθανότατα εκτοξεύτηκε από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 24 άτομα, σε περιοχή υπό κυβερνητικό έλεγχο. Κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν γι΄ αυτήν την επίθεση με χημικά όπλα. Και οι δύο πλευρές διαψεύδουν ότι χρησιμοποιούν όπλα μαζικής καταστροφής.
Εναν μήνα έκλεισαν ως αγνοούμενοι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, ο Ντιντιέ Φρανσουά, ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 και ο φωτορεπόρτερ Εντουάρ Ελιάς, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στη Συρία. Τριάντα εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Γαλλίας έστειλαν επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σχετικά με την τύχη των δύο συναδέλφων τους. Στη Βόρειο Συρία έχουν εξαφανιστεί επίσης (από τον Νοέμβριο) ένας έμπειρος Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής, ο Τζέιμς Φόλεϊ και ο Ιταλός Ντομένικο Κουίρικο, της εφημερίδας LA STAMPA. Η Συρία θεωρείται σήμερα το πιο επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους και από την αρχή της κρίσης, τον Μάρτιο του 2011, έχουν χάσει τη ζωή τους 24 ρεπόρτερ και φωτογράφοι.