10 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Αλ. Μητρόπουλου στο Real.grστον Βασίλη Σκουρή

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_202943.jpg
«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Εκλογή από το Συνέδριο» τονίζει με συνέντευξή του στο Real.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και τάσσεται υπέρ της κατάργησης των συνιστωσών. «Ενοποίηση σημαίνει όχι κόμματα μέσα στο κόμμα. Αυτή είναι η προοδευτική και διαλεκτική λύση» αναφέρει. Ο Αλ. Μητρόπουλος προαναγγέλλει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανασυστήσει τη δημοτική αστυνομία και το σώμα των σχολικών φυλάκων, δίδοντας, όπως αναφέρει, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το απαραίτητο προσωπικό και επαρκείς οικονομικούς πόρους. Η συνέντευξη του Αλέξη Μητρόπουλου στο Real.gr έχει ως εξής:
Τι συνιστούν οι εξελίξεις με τη διαθεσιμότητα της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων κ. Μητρόπουλε;
Συνιστούν απαρχή της διαδικασίας απόλυσης των δύο πολύ χρήσιμων και νέων υπαλληλικών και κοινωνικών σωμάτων που ικανοποιούν κρίσιμες και σύγχρονες ανάγκες. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι ακρωτηριασμοί του κοινωνικού σώματος κατά τις προδιαγραφές του Μνημονίου.

Οι διαθεσιμότητες θα συνεχιστούν. Κατά τη γνώμη σας πού θα οδηγηθεί το Δημόσιο;
Αρκεί να διαβάσει κανείς το δεύτερο Μνημόνιο (ν. 4046/2012) για να δει τις προβλέψεις του ως προς τους αριθμούς των υπαλλήλων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα για τη μείωση του κόστους λειτουργίας της γενικής κυβέρνησης. Το Δημόσιο θα περιοριστεί και θα διαμορφωθεί όπως το θέλουν οι δανειστές και κυρίως οι Γερμανοί. Η ραγδαία υποβάθμιση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και η μετατροπή της φύσης του κράτους από αυτόνομη και κυρίαρχη οντότητα σε «αποικία χρέους» είναι ειλημμένη απόφαση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Τεχνοδομής και τα Μνημόνια είναι το μέσο υλοποίησης αυτών των σκοπών.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επαναπροσλήψεις ή σε ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα προχωρήσει σε ανασυγκρότηση του κράτους εκ βάθρων με τις βέλτιστες μεθόδους και τους αρίστους λειτουργούς, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου και όλης της κοινωνίας. Φυσικά και θα επανασυστήσει τις κρίσιμες αυτές υπηρεσίες δίδοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το απαραίτητο προσωπικό και επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τί σηματοδοτεί;
Νομίζω ότι το είπατε σε μία εκπομπή. Ότι έχει σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών. Ο νεοφιλελευθερισμός αποστρέφεται τις κρατικές λειτουργίες. Επιθυμεί την παράδοση πολλών τομέων του κράτους και των δημοσίων αγαθών στα ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι το μικρό και αδύναμο κράτος θα υπηρετεί τις αγοραίες θελήσεις. Όμως η κλασική οικονομική σκέψη, η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αλλά και η σύγχρονη διαλεκτική πολιτειολογία έχουν εντελώς αντίθετη άποψη.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσφατα δηλώσατε στη “R” πως πρέπει να προετοιμαστείτε ακόμα και για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αν η επιθετική διαπραγμάτευση δεν ισχύσει…
Μην πάτε κατευθείαν στην τελευταία υπόθεση εργασίας ότι η Γερμανία θα επιτρέψει το σταδιακό ή απότομο «ξήλωμα» της Ευρωζώνης, ότι δηλαδή θα θελήσει να «σφάξει την κότα που της κάνει το χρυσό αυγό». Όλοι οι σοβαροί (Γερμανοί και άλλοι) οικονομολόγοι και δεξαμενές σκέψης υποστηρίζουν ότι θα κάνει το παν για να το αποτρέψει, αφού αποκομίζει πολλά οφέλη και από την ΟΝΕ και από την κρίση.

Στη συνέντευξή μου στη «Real News», αναφέρω επί λέξει τα εξής:
«Μετά από νωπή λαϊκή εντολή και την πλήρη ενημέρωση του λαού, η κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ξεδιπλώσει προς την παγκόσμια κοινή γνώμη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Τεχνοδομής το δικό της σχέδιο επιθετικής διαπραγμάτευσης, που θα έχει τους εξής άξονες:

α) Καταγγελία του Μνημονίου και ακύρωση των εφαρμοστικών του νόμων με άμεση προτεραιότητα αυτών που αφορούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συλλογικά δικαιώματα και θεσμούς,

β) επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης με διαγραφή του χρέους, στο οποίο, εκτός από το μεγάλο επαχθές τμήμα του, θα συνυπολογιστεί ποσοτικοποιημένα και το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, που προξένησε το υφεσιακό και πλουτοκλεπτικό μνημονιακό πρόγραμμα, κάτι που είναι πανθομολογούμενο από την παγκόσμια οικονομική συστημική σκέψη, αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ,

γ) διεκδίκηση πακέτου ανάπτυξης και άμεσης χρηματοδότησης του προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης προς την κατεύθυνση των συμπλεγμάτων σύνθετης οικονομικής δραστηριότητας που αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, χωρίς υποχρεώσεις, αφού η Τρόικα και η Γερμανία που μας κατέστρεψαν θα πρέπει να αναδεχθούν το κόστος της διάσωσης-ανάπτυξής μας,

δ) αποπληρωμή του όποιου υπολοίπου νομιμοποιημένου μέρους του χρέους (αν υπάρξει) με ρήτρα ανάπτυξης, που θα καθοριστεί κατά το υπόδειγμα παλαιότερων συμφωνιών όπως π.χ. της Συμφωνίας του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953.

Αν η μοναδική θέση που μας επιφυλάσσεται είναι η λεηλασία του διαχρονικού υλικού και άυλου πλούτου της πατρίδας μας, η αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων, η εργασιακή ειλωτεία για όλους και η ανεργία πάνω από 30%, συνθήκες που συγκροτούν την «αποικία χρέους» (όπως λέει και ο Νίκος Κοτζιάς), τότε η εθνική και κοινωνική αυτοσυντήρηση δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια νομισματικών αναστολών. Τότε όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι…, ακόμα και το ζήτημα του νομίσματος, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο Λαός και τηρηθούν πλατιές, δημοκρατικές και συναινετικές διαδικασίες.».

Δεν θεωρείτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπονομεύεται όταν του ζητάτε να μην εκλεγεί από το Συνέδριο;
Πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Εκλογή από το Συνέδριο.

Και οι συνιστώσες; Συνέδριο ενοποίησης κάνετε…
Ενοποίηση σημαίνει όχι κόμματα μέσα στο κόμμα. Αυτή είναι η προοδευτική και διαλεκτική λύση.

Τι μήνυμα πρέπει να στείλει το Συνέδριό σας κ. Μητρόπουλε;
Ότι είμαστε ενωμένοι και έτοιμοι να σταματήσουμε την καταστροφή των Μνημονίων και να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για την ανασυγκρότηση της χώρας.